Schaakstukken Image by Steve Buissinne from Pixabay
IPS

Luchtvervuiling doet schakers meer domme zetten maken

Schakers, zelfs grootmeesters, maken meer fouten op toernooien waar de luchtkwaliteit slechter is. Dat blijkt uit een vergelijking van hun zetten en de luchtkwaliteit in de zaal.

vrijdag 3 februari 2023 10:18
Spread the love

 

Steeds meer onderzoek toont aan dat blootstelling aan luchtvervuiling slecht is voor de hersenen. Maar een acute link tussen vervuiling en ons denkvermogen is moeilijker aan te tonen. Wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) kwamen met een spitsvondige manier op de proppen om dat te testen. 

Ze gebruikten computermodellen om drie jaar aan prestigieuze schaaktoernooien te analyseren. Dat leverde meer dan 30.000 zetten van 121 deelnemers, waarvan de kwaliteit werd beoordeeld door krachtige schaaksoftware. 

Op de toernooien, die acht weken duurden, werd voortdurend de temperatuur, CO2 en het fijnstof gemeten. Daaruit bleek een duidelijk verband tussen de kwaliteit van de zetten en de concentratie fijnstof.

Tijdsdruk

Bij 0,10 microgram meer fijnstof steeg de kans op fouten met 2,1 procentpunt. Ook de gemiddelde grootte van die fout nam toe, met 10,8 procent. Opvallend: onder tijdsdruk werd dat effect nog groter. Elke verhoging leidt dan tot 3,2 procentpunt meer fouten, en de gemiddelde grootte van die fout met 17,3 procent.

“We ontdekten dat schakers die blootgesteld worden aan hogere concentraties van luchtvervuiling, meer en grotere fouten maken”, zegt MIT-onderzoeker Juan Palacios. “Het is interessant dat die fouten vooral toenemen in de fase van het spel waar schakers onder tijdsdruk komen. Ze kunnen hun lagere cognitieve prestatie dan niet compenseren met langer nadenken.”

Niet enkel schakers

Dat luchtvervuiling ons denkvermogen aantast, heeft niet alleen implicaties voor schakers, zegt Palacios, maar ook voor bijvoorbeeld hoogopgeleide kantoormedewerkers, die denkwerk moeten leveren onder wisselende luchtkwaliteit.

Dat schakers, die zich urenlang voorbereiden om met allerlei scenario’s om te gaan, het al slechter doen, toont dat ook veel andere mensen in verschillende situaties slechter kunnen presteren. 

“Meer en meer onderzoek toont aan dat luchtvervuiling een prijs heeft, en dat meer en meer mensen die prijs betalen”, zegt hij. “Dit is maar één voorbeeld waarin deze excellente schakers, die denken dat ze iedereen aankunnen, nu geconfronteerd worden met een verborgen tegenstander die hen echt pijn kan doen.”

 

Image by Steve Buissinne from Pixabay

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!