Wikimedia commons

Meer groen in de stad kan derde van hittedoden vermijden

Ruim 4 procent alle de sterfgevallen in Europese steden tijdens de zomermaanden is te wijten aan het “hitte-eiland-effect”, blijkt uit een nieuw onderzoek in The Lancet. Extra bomen in de stad zouden bijna een derde van die sterfgevallen kunnen vermijden. 

woensdag 1 februari 2023 14:52
Spread the love

Eerder onderzoek wees al op een verband tussen blootstelling aan hitte en voortijdige sterfte en ziekenhuisopnames. Vooral steden zijn kwetsbaar omdat gebrek aan groen en overdaad aan beton en asfalt de temperatuur er hoger doet oplopen dan in omliggende gebieden. Dat fenomeen wordt het stedelijk hitte-eiland genoemd.

De studie in The Lancet analyseert het sterftecijfer bij volwassenen in 93 Europese steden met in totaal 57 miljoen inwoners, tussen juni en augustus 2015.

Uit de resultaten blijkt dat steden van juni tot augustus 2015 gemiddeld 1,5 graad warmer waren dan het omliggende platteland. In totaal zouden 6.700 voortijdige sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan die hogere temperatuur, of 4,3 procent van de totale sterfte tijdens de zomermaanden en 1,8 procent van de sterfte over het hele jaar.

Meer groen

Een derde van die sterfgevallen (2.644) had kunnen voorkomen worden door de boombedekking tot 30 procent te vergroten om de temperatuur in de steden te temperen, stelt de studie. De steden  in Zuid- en Oost-Europa, met de hoogste sterftecijfers door oververhitting, zouden het meest profiteren van zo’n toename van het aantal bomen.

“Ons doel is om lokale besluitvormers te informeren over de voordelen van groene gebieden in alle buurten om duurzamere, veerkrachtigere en gezondere stedelijke omgevingen te bevorderen”, zegt Mark Nieuwenhuijsen, hoogleraar Stadsplanning aan het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).

De resultaten tonen ook de noodzaak oom de bomen die we al hebben te behouden, zegt hij, omdat het lang duurt om nieuwe bomen te laten groeien. En tot slot is het ook niet enkel van belang hoeveel bomen een stad telt, maar hoe die verdeeld zijn.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!