George Kennan in 1961 met een secretaresse, naast hem zijn boek 'Russia and the West Under Lenin and Stalin'. Foto: Atomic Energy Commission/Public Domain.
Opinie, Mediakritiek -

10 Amerikaanse pro-Russische Poetin-lovers krijgen het woord

Wie niet 100 procent het NAVO- en VS-narratief copy/paste overneemt is een vijand van de democratie, goedprater van Russische oorlogsmisdaden en Poetin-lover. Wijzen op wederzijdse verantwoordelijkheden en aandringen op onderhandelingen is collaboreren met de vijand, zo hoort dat in oorlogstijden. Toch krijgen tien rabiate Poetin-lovers hier het woord. Oordeel zelf.

vrijdag 27 januari 2023 17:19
Spread the love

 

George Kennan (1904-2005), VS-diplomaat en historicus, VS-ambassadeur in de Sovjet-Unie en Joegoslavië, adviseur van president Truman (1945-1953) tijdens het begin van de Koude Oorlog: “Ik denk dat de uitbreiding (van de NAVO naar het oosten van Europa) een tragische fout is. Daar was helemaal geen reden voor. Niemand was iemand aan het bedreigen. Deze uitbreiding zou de oprichters van dit land doen keren in hun graf.”

William J. Perry ontving een eredoctoraat van de National Defense University in 2008. Foto US Air Force/Public Domain

William J. Perry, VS-minister van defensie (1993-1997) van president Bill Clinton (1993-2001): “Velen hebben gewezen op de uitbreiding van de NAVO in het midden van de jaren 1990 als een kritische provocatie… De eerste stap in het vinden van een oplossing (voor de oorlog in Oekraïne) is het probleem erkennen en erkennen dat onze acties hebben bijgedragen tot deze vijandelijkheden.”

Michael Gfoeller, VS-diplomaat Saoedi-Arabië, Bahrein, Irak, Rusland, Armenië, Moldova, Polen en Brussel (voor de NAVO) en David H. Rundell, VS-diplomaat in Bahrein, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten: “Voor de oorlog werden extreemrechtse nationalistische groepen zoals de Azov-brigade krachtig veroordeeld door het VS-Congres. De vastberaden campagne van Kiev tegen de Russische taal is analoog aan de Canadese regering die zou pogen Frans te verbieden in Quebec. Oekraiense bommen hebben honderden burgers gedood in de Donbas.”

James Carden, adviseur van de VS-Rusland Bilaterale Presidentiële Commissie in het VS-ministerie van buitenlandse zaken: “ Deze de facto alliantie tussen de Oekraiense pro-westerse liberalen en Oekraiens fascistisch extreemrechts, die samen de zogezegde Revolutie van de Waardigheid aanvoerden in 2013-2014, negeerden hun verplichting om het democratisch proces te respecteren.”

Christopher Caldwell, journalist New York Times, Wall Street Journal en Washington Post: “In 2014 steunden de VS een opstand … tegen de legitiem verkozen Oekraiense regering van Viktor Janoekovitsj, die pro-Russisch was.”

President Reagan schudt de hand van Sovjetleider Gorbatsjov in Genève, 20 november 1989. Jack Matlock zit links achteraan (met bril). Foto: whitehouse.gov/Public Domain

Jack Matlock, VS-ambassadeur in Tsjechoslowakije, en voorlaatste VS-ambassadeur in de Sovjet-Unie (1987-1991) onder presidenten Reagan en George Bush senior: “Door te ontkennen dat Rusland het recht had zich te verzetten tegen de uitbreiding van een vijandige militaire alliantie aan zijn nationale grenzen, hebben de VS hun eigen geschiedenis ontkend van het opleggen van een invloedssfeer.”

Robert Gates (rechtsonder) kijkt toe met president Obama en vice-president Biden op de operatie die Osama Bin Laden doodde, 1 mei 2011. Naast hem minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. Foto: whitehouse.gov/Public Domain.

Robert Gates, VS-minister van defensie (2006-2011) onder presidenten George W. Bush en Obama: “Pogen om Oekraïne en Georgië in de NAVO te brengen was echt te verregaand.”

Ted Galen Carpenter, medewerker van de rechtse denktank Cato Institute: “Men kan zich gemakkelijk inbeelden hoe Amerikanen zouden reageren als Rusland landen van Centraal-Amerika en de Caraïben ‘toeliet’ tot een veiligheidsalliantie onder haar leiding – en vervolgens zou proberen Canada er aan toe te voegen als een officiële of de facto militaire bondgenoot.”

Fiona Hill (links achteraan) met Trumps nationaal veiligheidsadviseur John Bolton tijdens een meeting met president Poetin en minister van buitenlandse zaken Lavrov in het Kremlin. Foto: kremlin.ru/CC BY-SA 4:0

Fiona Hill, directeur voor Europa en Rusland van de Nationale Veiligheidsraad onder president Trump (2017-2019): “ We verwittigden dat Poetin stappen om Oekraïne en Georgië dichter bij de NAVO te brengen als een provocatieve zet zou zien, die waarschijnlijk een preventieve militaire actie zou provoceren. Maar uiteindelijk werden onze waarschuwingen in de wind geslagen.”

Thomas Friedman, journalist, columnist New York Times: “Amerika en de NAVO zijn geen onschuldige toeschouwers.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!