Ruth Lasters. Foto: Koen Broos
Stadsdichter Antwerpen

Antwerpenaren geven opnieuw pen aan stadsdichters

Eind 2022 gaf het Antwerpse stadsbestuur, na het collectieve ontslag van de stadsdichters, te kennen geen initiatief meer te nemen rond het stadsdichterschap. Veel Antwerpenaren vonden dat jammer. Met de steun van de brede culturele sector, het Antwerpse middenveld en Antwerpse creatieve ondernemers kreeg het stadsdichterschap vandaag – op Gedichtendag – een doorstart. Tientallen Antwerpenaren gaven symbolisch een pen aan ex-stadsdichters Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse en stelden hen zo opnieuw aan als Antwerpse stadsdichters.

donderdag 26 januari 2023 14:09
Spread the love

 

De stad Antwerpen was de eerste Vlaamse stad die in 2003 een stadsdichter aanstelde. De Antwerpse stadsdichters bereikten een ongezien breed en divers publiek en het Antwerpse stadsdichterschap kreeg tot ver buiten de stadsgrenzen uitstraling en erkenning voor zijn impact en originaliteit. Toen de stad Antwerpen besliste tot de aanstelling van de stadsdichterspool in 2022 werd al snel duidelijk dat het stadsbestuur niet op dezelfde manier omging met de stadsgedichten.

De weigering van het stadsgedicht van Ruth Lasters over de achterstelling van leerlingen uit het beroepsonderwijs leidde tot het ontslag van Lasters en niet lang daarna ook het collectief ontslag van de overige Antwerpse stadsdichters. De hoofdreden was dat het stadsdichterschap in deze politieke context niet meer houdbaar was voor onafhankelijke stadsdichters. Er was niet langer vrije ruimte om kritische poëzie te schrijven die mocht slaan en zalven.

Het stadsdichterschap behoort de Antwerpenaar toe, niet het Antwerpse stadsbestuur

De herlancering van het Antwerpse stadsdichterschap wordt gedreven door de principiële overtuiging dat het verhaal van het stadsdichterschap een grote artistieke én sociale betekenis heeft voor de Antwerpenaren en niet mag verloren gaan. Met deze herlancering willen de initiatiefnemers vanuit bottom-up-perspectief een nieuwe en krachtige dynamiek aan deze schitterende traditie geven.

De officiële aanstelling van een stadsdichter werd in het verleden telkens door het Antwerpse stadsbestuur gedaan. Vandaag viel de eer te beurt aan de Antwerpenaar zelf. Ex-stadsdichters Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse kregen tientallen pennen van Antwerpse inwoners en werden zo aangespoord om opnieuw in de pen te kruipen. Ze zullen tot 2024 afwisselend maandelijks een actualiteitsgedicht publiceren, eigen projectinitiatieven opzetten en evenementen organiseren.

Ruth Lasters lanceert eerste actualiteitsgedicht ‘Yessie’

Ruth Lasters licht toe: “De structuur van het gedicht ‘Yessie’ kwam tot stand na een bezoek aan de zoo, waar ik tot mijn verbazing geen enkele tijger had gezien. Wel had ik er een erg fijn gesprek met een bezoekster die vertelde dat ze er sinds het verlies van haar echtgenoot vaak komt wandelen om haar gedachten te verzetten. Zo’n spontaan gesprek met een volslagen onbekende vind ik altijd hartverwarmend. Misschien ben ik daar wel stiekem aan verslaafd, aan zulke onverwachte, sprankelende conversaties. Dat verlangen naar contact met al mijn stadsgenoten– ook met andersdenkenden – heb ik proberen vatten in dit gedicht.”

 

Meer info:

Stadsdichter Antwerpen is een initiatief van Rataplan, Behoud De Begeerte, Villanella (De Studio), Creatief Schrijven, VONK & Zonen, De Roma en Avansa. Alle info over Stadsdichter Antwerpen vind je op www.stadsdichter.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!