Moeder Chantal (29), één van 575.000 vergeten vluchtelingen in Tsjaad. Foto: CARE
IPS

De tien grootste rampen van 2022 die het nieuws niet haalden

De klap van Will Smith op de Oscar-nominaties haalde 100 maal meer berichten wereldwijd dat de voedselcrisis in Malawi. De ngo Care International telde een lijst op van tien ‘stille’ rampen, alle tien in Afrika, die geen aandacht verdienden in onze media. “De gevolgen van deze desinteresse zullen rampzalig zijn”.

woensdag 18 januari 2023 11:46
Spread the love

 

Rapport Care International

De klap die acteur Will Smith tijdens de Oscar-nominaties gaf aan presentator Chris Rock, leidde tot 217.529 artikels in de media. Dat is honderd keer meer dan de voedselcrisis in Malawi – waar meer dan een kwart van de bevolking onvoldoende te eten had.

De lancering van de nieuwste iPhone kreeg vijftig keer meer aandacht dan de humanitaire crisis in Angola. Deze vergelijkingen zijn tekenend voor de vele “stille rampen” in Afrika die het zonder media-aandacht moeten stellen, stelt de ngo Care International.

“Het zijn moeilijke tijden voor Europa maar nog moeilijkere tijden voor mensen die wereldwijd getroffen worden door humanitaire crises”, verklaart Andrea Barschdorf-Hager van Care International Oostenrijk. “Met de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en de energiecrisis hebben de media de handen vol. Toch zien we het als onze plicht om ook de ‘stille’ crises onder de aandacht te brengen.”

  • Angola – 3.8 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten
  • Malawi – 37 procent van alle kinderen zijn ondervoed
  • Centraal-Afrikaanse Republiek – 3.1 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig
  • Zambia – 50 procent van de bevolking leeft van 1.75 € per dag
  • Tsjaad – Tweede hoogste percentage geboortesterfte ter wereld
  • Burundi – 50 procent van alle kinderen onder vijd zijn ondervoed
  • Zimbabwe – 7 miljoen mensen hebben dringen humanitaire hulp nodig
  • Mali – achtste hoogste kindersterfte ter wereld
  • Kameroen – 3.9 miljoen mensen met voedseltekort
  • Niger – 4.4 miljoen mensen leven dag na dag in acute voedselonzekerheid

De VN hebben onlangs gewaarschuwd voor een historische hongercrisis in Afrika. Dat zien de medewerkers van Care International op het terrein volgens Claudine Awute, medewerker van de ngo.

“Ouders slaan de eigen maaltijden over zodat hun kinderen voldoende te eten hebben. Akkers drogen op en vee sterft. Gezinnen moeten vluchten omdat ze niet voldoende voedsel of water vinden. Die dramatische situatie wordt nog erger wanneer er nauwelijks over bericht wordt. Als we de andere kant blijven uitkijken, zullen de gevolgen rampzalig zijn.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!