Wapengeweld in de VS, hallucinante cijfers. Tabel: gunviolencearchive.org
Tegendraads leesvoer -

Wapens, kinderen, een imperium dat zijn naam ontkent en meer tegendraads leesvoer

Shootings, racistisch geweld, trigger happy politie, het fenomeen in de VS is bekend. Minder aandacht is er voor slachtoffers die per ongeluk, door misverstand, gebrek aan ervaring, stoerdoenerij, verkeerde handelingen tijdens het poetsen, onveilig opbergen etc. geraakt worden. In 2022 kwamen in de VS 306 kinderen jonger dan 12 om door wapens, dikwijls in de eigen woning, door familie. Verder nog leesvoer over Oekraïne en China, en een introductie tot twee uitstekende alternatieve nieuwsbronnen in de VS.

vrijdag 13 januari 2023 18:39
Spread the love

 

Dat macho’s, verkrampte tieners en politieagenten een losse vinger aan de trekker hebben, is ruim bekend en niet te verwonderen in de VS, een land waar toxische mannelijkheid zo innig (!) en obsessief verbonden is met het privé-bezit van wapens.

Minder bekend is het aantal slachtoffers dat valt per ongeluk, door een misverstand, door onhandigheid, door gebrek aan ervaring, door stoerdoenerij in deze waanzinnige wapencultuur. 2022 was een recordjaar met 306 kinderen onder 12 jaar gedood met wapens. Hallucinante cijfers in dit artikel op de website Common Dreams.

scheerpost.com

U zal al gemerkt hebben dat wij heel veel vertalingen plaatsen van Scheerpost, een website in de VS die degelijke artikels uit meerdere alternatieve bronnen verzamelt en verspreidt. Inspirator Robert Scheer (°1936) is voormalig journalist van de San Francisco Chronicle en hoofdredacteur van Truthdig, ook een informatieve bron voor alternatieve informatie. Dit is een jaaroverzicht 2022 van de topverhalen van Scheerpost over Oekraïne, perscensuur, het leger, de Democratische Partij, de economie …

Soldaten van het reguliere leger van Oekraïne. Foto: MoD Ukraine/Public Domain

Nog een uitstekende ‘tegendraadse’ informatiebron in de VS is Counterpunch (‘terugstoot’). Is de oorlog in Oekraïne een voorspel voor een meer uitgebreide wereldoorlog? Deze analyse wijst er op dat de pijlen van de VS zelfs nu tijdens de oorlog in Oekraïne hoofdzakelijk op China zijn gericht en niet op Rusland. In een echte vrijemarkteconomie zijn de VS gedoemd om tweede viool te worden na China. De enige optie om dat te verhinderen is de militaire. Daarom dus …

podur.org

De Canadese politieke activist Justin Podur onderhoudt sinds enige tijd podcasts in zijn The Anti-Empire Project. Het imperium in deze titel is niet het Romeinse, Ottomaanse of Britse Rijk, maar het hedendaagse imperium dat met alle vorige verschilt op twee vlakken. Het is het eerste imperium dat over de hele wereld heerst. Het is het éérste imperium dat ontkent een imperium te zijn. In zijn podcasts blikt hij terug naar al die vorige imperia en trekt de lijn door naar vandaag, o.a. met een terugblik op Duitsland in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Tussendoor kijkt hij naar de werking van het hedendaagse imperium, zoals in deze podcast over de door de VS-gesteunde coup in Peru. Zie ook zijn Twitter @justinpodur.

 

Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!