Grootouders staan voor de enorme krater die RWE nog wil uitbreiden. Foto: GvK
Reportage - Grootouders voor het Klimaat,

Solidariteit voor Lützerath van Grootouders voor het Klimaat

Grootouders voor het Klimaat organiseerden op zondag 8 januari 2023 een bezoek aan Lützerath, het dorpje dat waarschijnlijk gaat verdwijnen voor de ontginning van sterk vervuilende bruinkool door energiegigant RWE. Lützerath is uitgegroeid tot symbool voor wat er verkeerd gaat met het Duitse klimaat- en milieubeleid. Grootouders voor het Klimaat drukte met dit bezoek zijn solidariteit uit met de klimaatstrijders ter plaatse.

vrijdag 13 januari 2023 09:57
Spread the love

 

Meer dan vijftig grootouders, ouders en kleinkinderen hebben op zondag 8 januari 2023 een bezoek gebracht aan Lützerath, het Duitse dorpje dat hoogstwaarschijnlijk gaat verdwijnen om de ontginning van het sterk vervuilende bruinkool door de energiegigant RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) mogelijk te maken.

Omdat Lützerath in de voorbije maanden is uitgegroeid tot symbool voor wat er verkeerd gaat met het Duitse klimaat- en milieubeleid, was het een GvK-bezoek meer dan waard. Met deze actie wilde Grootouders voor het Klimaat (GvK) vooral zijn steun betuigen aan de lokale actievoerders en dat is goed gelukt. Vele dikwijls jonge activisten waren erg blij en verrast met onze komst en drukten hun waardering uit voor onze steun.

Foto: GvK

Ook de Belgische media hebben intussen Lützerath ontdekt en volgen sinds enkele dagen de ontwikkelingen op de voet. Jammer genoeg wordt daarbij vooral ingezoomd op de – gezien de erg gespannen situatie – al bij al beperkte incidenten. Betreurenswaardig, want dat gaat ook ten koste van goede duiding.

Zo wordt er weinig aandacht besteed aan de argumentatie van de actievoerders zoals die ook naar voren komt in het zeer gedegen artikel in het gereputeerde Der Spiegel dat spreekt van een ‘toxische deal’ tussen de deelstaatregering en de nationale regering en RWE.

Het bedrijf stelt zelf dat de nieuwe opgraving politieke redenen heeft: ‘Pacificatie zou een motivatie zijn voor verdere blokkades’.

Er wordt o.m. verwezen naar een wetenschappelijke studie van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) en een open brief van Scientist Rebellion die aantonen dat de bruinkoolontginning in Lützerath en omgeving niet nodig is voor de benodigde elektriciteitsproductie op basis van bruinkool.

Verder is de politieke beslissing gebaseerd op een aantal erg ruwe schattingen die RWE aanlevert en heeft het bedrijf beslist de windmolens af te breken die het eerder zelf had geplaatst … een sterk staaltje van greenwashing. Het bedrijf stelt zelfs dat de opgraving politieke redenen heeft: ‘Pacificatie zou een motivatie zijn voor verdere blokkades’.

Hun bezoek heeft bij vele deelnemers een diepe indruk nagelaten. “Bij mij heeft ons bezoek aan Lützerath diepe sporen nagelaten. Er gaat geen uur voorbij zonder aan die dappere jongeren te denken.” schreef een deelneemster.

Verder zegt ze: “Het is hallucinant, hemeltergend, je reinste waanzin wat daar gebeurt en wij zouden ‘vriendelijk vragen’ daarmee te stoppen? Neen, wij eisen dat ze stoppen! Als we erin slagen 100.000 handtekeningen te verzamelen, dan kan het zelfs in het Europees parlement op de agenda komen. Dat moet toch lukken?”

Een andere deelnemer schrijft: ‘Gisteren  ben ik voor de Duitse ambassade in Brussel, samen met een twintigtal mensen gaan duidelijk maken hoe belangrijk het is voor ons allen dat ook “bruinkool delven” moet stoppen.’ GvK: “Teken hier de (mogelijk) kortste en krachtigste petitie in de geschiedenis van de milieubeweging en verspreid ze onder je medestanders. Wij maken je eisen over aan de Duitse ambassade in België.”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!