“Als ik gecriminaliseerd word voor haast niets meer dan wat flessen water uitdelen met een glimlach, dan kan dat iedereen overkomen. Dit proces gaat niet over mij of Sarah, of zelfs niet over de 22 andere beklaagden. Dit proces gaat over de Griekse autoriteiten die proberen medeleven de kop in te drukken en proberen te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar veiligheid. Ik heb er echter vertrouwen in dat gerechtigheid zal zegevieren en dat we onze levens zullen kunnen verderzetten”, zegt Seán Binder.
Wies De Graeve, de directeur van Amnesty International Vlaanderen die als waarnemer het proces op Lesbos bijwoont, stelt: “Sarah en Seán deden niets wat niet van elk van ons zou kunnen worden verwacht: mensen in nood helpen.”
“Deze rechtszaak laat zien hoever de Griekse autoriteiten gaan om mensen op de vlucht te ontmoedigen om in Griekenland veiligheid en bescherming te zoeken”
“Mensen helpen die dreigen te verdrinken op een van de dodelijkste zeeroutes in Europa en hen hulp bieden aan de kust is geen misdrijf. Deze rechtszaak laat zien hoever de Griekse autoriteiten gaan om humanitaire hulp af te schrikken en mensen op de vlucht en mensen die migreren te ontmoedigen om in Griekenland veiligheid en bescherming te zoeken.
We zien hetzelfde overigens ook in een aantal andere Europese landen. Dit is een absurde rechtszaak. Griekenland moet onmiddellijk alle aanklachten tegen de reddingswerkers laten vallen.”
Na hun arrestatie in augustus 2018, zaten Sarah en Seán meer dan 100 dagen in de cel in Griekenland, voor ze onder voorwaarden vrijkwamen. De rechtszaak die op 10 januari start gaat om vergrijpen zoals spionage en vervalsing, waarvan de bestraffing kan oplopen tot acht jaar cel.
Ze maken ook voorwerp uit van een ander lopend onderzoek naar ongegronde aanklachten als mensensmokkel, fraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen van geld, die kunnen bestraft worden met maximaal twintig jaar cel.
Het onderzoek tegen Seán en Sarah loopt nu al vier jaar en zet hun leven al die tijd on hold.
Wie zijn Sarah en Seán
Sarah is afkomstig uit Syrië en kwam als vluchteling aan in Lesbos in 2015. Nadat de motor van de boot waarop ze het eiland probeerden te bereiken stilviel, redden Sarah en haar zus Yusra 18 medepassagiers door de boot vooruit te trekken tot ze in veiligheid waren. Yusra nam als zwemster deel aan de Olympische Spelen in het vluchtelingenteam. Het verhaal van de zussen vormde de basis voor de recente Netflixfilm ‘The Swimmers’.
Sarah keerde terug naar Griekenland in 2016 en ging aan de slag als vrijwilliger bij een Griekse reddingsorganisatie, waar ze Seán ontmoette. Ze leeft en studeert nu in Berlijn. Seán Binder is een Duitser die opgroeide in Ierland en is een gecertificeerde reddingsduiker. Hij werkte als vrijwilliger op Lesbos om mensen op de vlucht die in nood waren op zee, te redden. Hij woont en werkt momenteel in Londen.
De rechtszaak start op 10 januari aan het Noord-Egeïsche Hof van Beroep in Mytilene. Eerder werd het proces verdaagd in november 2021 op procedurele gronden. Verwacht wordt dat het proces weken of maanden kan duren.