Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA
Ende Gelände Belgium

Ontruiming bezetting Lützerath: ‘Als staat niet beschermt tegen planetaire destructie nemen we heft in eigen handen’

De Duitse politie is 10 januari in de vroege ochtend begonnen met de ontruiming van Lützerath, een dorpje dat reeds twee jaar bewoond wordt door milieuactivisten. Met hun actie beogen ze de uitbreiding van de naastgelegen bruinkoolmijn tegen te houden. Ondertussen hebben meer dan duizend activisten zich in het dorpje verzameld, waaronder een twintigtal Belgen, met als doel te blijven.

woensdag 11 januari 2023 19:56
Spread the love

 

De activisten hebben zich hierop de afgelopen maanden dan ook goed voorbereid: ze hebben voedsel voor meerdere dagen voorzien, bouwden barricades en hebben zichzelf nu verschanst in gebouwen en zelfgebouwde boomhutten. Daarnaast reizen nog tientallen Belgen de komende week naar daar en is er een solidariteitsactie georganiseerd aan de Duitse ambassade in Brussel.

Lützerath is een dorpje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt aan de rand van de Garzweiler II-bruinkoolmijn van RWE. Het dorp is reeds meer dan twee jaar bezet door honderden milieuactivisten nadat de meeste inwoners het dorp verlieten door aanbiedingen van hervestiging van RWE. De hardnekkige bewoners die wilden blijven werden onteigend. De klimaatactivisten die zich in Lützerath gevestigd hebben strijden tegen de uitbreiding van de kolenmijn. Volgens de activisten is het ontoelaatbaar om midden in de klimaatcrisis bruinkool te blijven winnen. RWE, het energiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de mijn, was in 2021 immers de grootste CO2 uitstoter van Europa.

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Unwisemonkeys, Flickr / CC-BY-NC

Dat er ook Belgen in Lützerath te vinden zijn is niet vreemd, volgens de activisten is de bruinkoolmijn namelijk geen lokaal Duits milieuprobleem. Bruinkool is een fossiele brandstof en één van de meest schadelijke vormen van steenkool voor de menselijke gezondheid. De geplande opgraving van de 280 miljoen ton bruinkool heeft dus niet alleen gevolgen in Duitsland maar draagt wereldwijd bij aan de klimaatcrisis.

Hazel, één van de activisten, is daarom ook afgezakt naar Lützerath voornamelijk uit solidariteit met inheemse volkeren en mensen in het globale zuiden. Terwijl het Duitse RWE er met de winst vandoor gaat, is er hongersnood in Oost Afrika, overstromingen in de Filippijnen en brandt het Amazonewoud af. Een eerlijke energietransitie betekent dan ook dat de kolen in de grond moeten blijven en Europese landen waaronder Duitsland, België en Nederland, drastisch minder fossiele energie moeten gebruiken.

Foto: Unwisemonkeys, Flickr / CC-BY-NC

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

De ontruiming die vandaag begon kan dagen tot weken duren, afhankelijk van het verzet van de activisten. ‘Lützerath Lebt’, de actiegroep die het dorp beschermt tegen de uitbreiding van de kolenmijn, vreest een gewelddadige ontruiming. Voor het protest tegen de ontruiming worden duizenden activisten verwacht, uit Duitsland maar ook omringende landen waaronder België.

Op 14 januari vindt een legale demonstratie plaats, buiten de afzetting, waar duizenden sympathisanten verwacht worden. Ook uit België zullen veel mensen afreizen om hun steun te betuigen. Ende Gelände Belgium, Extinction Rebellion en Code Rood mobiliseerden in België en spreken van een vijftigtal Belgen die de komende dagen naar daar zullen reizen waaronder Frida: “Ik reis dit weekend naar Lützerath omdat dit één van de belangrijkste frontlinies is van de strijd voor klimaatrechtvaardigheid, en tegen de “klimaatcriminele” bedrijven zoals RWE. Deze grens mag niet overschreden worden, willen we catastrofale klimaatverandering voorkomen.”

Foto: Unwisemonkeys, Flickr / CC-BY-NC

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

In solidariteit met de bezetters van Lützerath is dinsdag 10 januari om 16.00 uur legaal actie gevoerd voor de Duitse ambassade in Brussel. “We willen de Duitse regering duidelijk maken dat de winning van bruinkool in deze tijd niet meer acceptabel is. En dat het schandalig is om activisten die dit proberen te voorkomen met geweld te ontruimen. Ze zouden beter RWE aanpakken”, aldus Peter Paul.

De roep van klimaatactivisten is de laatste tijd harder dan ooit, continu duiken er verschillende acties op waaronder ook illegale acties, zoals deze in Lützerath. Deze acties zijn geïnspireerd op de theorie van de burgerlijke ongehoorzaamheid. De actie is een publieke, vreedzame, bewuste en politieke daad met als doel wet of beleid te beïnvloeden. Het is deze theorie die deze illegale acties rechtvaardig maakt. Globale klimaatrechtvaardigheid is wat de klimaatactivist wilt, het gebrek aan politieke wil houdt dit helaas nog steeds tegen.

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Foto: Lützi LebtFollow, Flickr / CC BY-SA

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!