De stad Shahdadkot in het noorden van de Pakistaanse provincie Sindh, 3 september 2022. Foto: Ali Hyder Junejo/CC BY-SA 2:0
IPS

Unicef waarschuwt voor menselijke catastrofe in Pakistan, water treft nog steeds 4 miljoen kinderen

Meer dan vier maanden nadat noodweer een derde van Pakistan onder water heeft gezet, leven 4 miljoen kinderen nog steeds in ongezonde en mensonwaardige omstandigheden. Unicef waarschuwt voor een menselijke catastrofe.

dinsdag 10 januari 2023 17:11
Spread the love

 

De getroffen kinderen leven in de nabijheid van vervuild en stilstaand water en dat veroorzaakt onder meer luchtweginfecties, wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. In de overstroomde gebieden zijn het aantal kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding tussen juli en december bijna verdubbeld in vergelijking met 2021.

Eerste sneeuw

“Kinderen die in overstroomde gebieden in Pakistan wonen, worden tot het uiterste gedreven”, zegt Abdullah Fadil, Unicef-vertegenwoordiger in Pakistan. “De regenval is ondertussen gestopt, maar de crisis voor kinderen is nog niet voorbij.”

Miljoenen kinderen gaan een bittere winter tegemoet zonder een degelijk dak boven het hoofd, ziek of ondervoed. “Miljoenen jonge levens worden in gevaar gebracht”, zegt Fadil.

Van het nodige budget van 173,5 miljoen dollar voor levensreddende steun aan getroffen vrouwen en kinderen, is op dit moment nog maar 37 procent opgehaald bij de internationale gemeenschap.

In Jacobabad, een zuidelijk district dat zwaar werd getroffen door de zondvloed, is de temperatuur ‘s nachts gedaald tot 7 graden Celsius. In de bergachtige en meer hoger gelegen gebieden, die ook zijn getroffen door de overstromingen, is er ondertussen al sneeuw gevallen en zijn de temperaturen gedaald tot onder het vriespunt.

Drinkwater en vaccins

Unicef en enkele partners zijn begonnen met de bedeling van warme kleding, dekens en dekbedden. De interventies van Unicef hebben tot nu toe bijna 1,5 miljoen mensen bereikt met eerstelijnszorg. Ook zijn er 4,5 miljoen kinderen ingeënt tegen polio in zestien getroffen districten. Verder zet het kinderfonds van de VN in op het voorzien in veilig drinkwater, hygiënekits en de heropening van scholen.

Toch maakt de organisatie zich ernstig zorgen over minstens vier miljoen kinderen die nabij vervuild en stilstaand water wonen waardoor ze meer vatbaar zijn voor ziekte.

Van het nodige budget van 173,5 miljoen dollar voor levensreddende steun aan getroffen vrouwen en kinderen, is op dit moment nog maar 37 procent opgehaald bij de internationale gemeenschap.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!