Brussel, 01 oktober 2022, meer dan 2.500 mensen betogen in Brussel tegen brutale en erg gewelddadige aanpak van straatprotesten door regime in Iran - © Hans Moyson
IPS

Iraanse tiener krijgt dubbele doodstraf wegens deelname aan protesten

Op maandag heeft een Iraanse rechter een tiener veroordeeld tot de doodstraf wegens zijn deelname aan de protesten die al maanden aan de gang zijn in het land.

donderdag 5 januari 2023 09:33
Spread the love

 

De in Oslo gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) bevestigt dat de 18-jarige Mehdi Mohammadifard op maandag door een Iraanse rechtbank werd veroordeeld tot de dood door ophanging.

Dubbele doodstraf

De jonge demonstrant kreeg zelfs tweemaal de doodstraf; eenmaal op beschuldiging van “efsad-fil-arz”, vrij vertaald corruptie op aarde, en nog eens wegens “moharabeh” wat vijandigheid jegens god betekent.

Volgens lokale media werd Mohammadifard op 30 september opgepakt wegens het in brand steken van een politiekiosk tijdens een demonstratie tegen het regering [1] in Nowshahr, een stad in het westen van Iran.

Sinds 16 september vinden er over heel Iran grootschalige protesten plaats. De onrust begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Ahmini, die volgens ooggetuigen na haar arrestatie door de Iraanse zedenpolitie zou zijn mishandeld, waarna ze overleed. Waar de demonstraties zich aanvankelijk richten tegen de verplichte hoofddoek, wordt er nu steeds meer geprotesteerd tegen de overheidsrepressie, de slechte economische situatie en het regering in het algemeen.

Het regering probeert het protest met harde hand de kop in te drukken. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al minstens 476 burgers gedood door veiligheidstroepen tijdens de demonstraties. Iraanse overheidsfunctionarissen zeggen zelf dat zo’n 300 mensen zijn omgekomen tijdens de protesten. Hun cijfers omvatten ook veiligheidstroepen en overheidsfunctionarissen.

Angst en intimidatie

Volgens de Verenigde Naties waren er in november al 14.000 Iraniërs opgepakt naar aanleiding van de protesten. Volgens IHR riskeren minstens 100 gearresteerde demonstranten de doodstraf. Zeker 11 burgers zijn al veroordeeld tot de ultieme straf in verband met de demonstraties.

Op 8 december werd de 23-jarige Mohsen Shekari geëxecuteerd omdat hij tijdens een demonstratie een veiligheidsagent zou verwond hebben. Vier dagen later werd Majidreza Rahnavard, ook 23, publiekelijk opgehangen van een kraan omdat hij twee agenten zou gedood hebben met een mes.

“De Islamitische Republiek moet angst en intimidatie creëren om te overleven, omdat zij de protesten na 111 dagen nog niet onder controle heeft kunnen krijgen”, zegt IHR-directeur Mahmood Amiry-Moghaddam. Door een gebrek aan internationale aandacht voor de onrust in Iran lopen demonstranten volgens hem een groter risico op de doodstraf.

“We moeten de politieke kosten van alle executies voor de Islamitische Republiek verhogen door middel van burgercampagnes en internationale druk”, voegt hij eraan toe.

 

Notes

[1] In de oorspronkelijke tekst staat ‘regime’. Dit is een beladen woord dat in de mainstream media gebruikt wordt om politieke stelsels van landen te discrediteren. Het woord suggereert dat de regering van het betreffend land niet deugt, mensenrechten ernstig schendt, autoritair is, enz, wat natuurlijk ook het geval is voor Iran. Maar het woord wordt à la carte gebruikt. Voor landen die in het Westers kamp, maar die wel zwaar over de schreef gaan, zoals Israël, Turkije of India, zal men dat woord niet gebruiken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!