Journalisten aller landen, de moord op uw collega Shireen Abu Akleh is nog steeds ongestraft. Foto: Mohammed Zaanoun/Active Stills
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Palestijns Tegendraads Leesvoer, niet de versie van de mainstream

Deze selectie Tegendraads Leesvoer concentreert zich op Palestina. Wie dacht dat het in de bezette gebieden niet erger kon worden, weet met de nieuwe regering Netanyahu beter. Zeer degelijke informatiebronnen voor de dagelijkse realiteit van de bezetting zijn de Palestijnse nieuwssite Electronic Intifada, de Britse Jewish Voice for Labour en het Israëlische + 972-Magazine.

woensdag 4 januari 2023 11:56
Spread the love

 

 

Screenshot Electronic Intifada

In deze YouTube van 39:23 bespreekt Ali Abunimah, hoofdredacteur van Electronic Intifada, het voorbije jaar 2022. Wie escalatie van de repressie onder de nieuwe regering Netanyahu vreest, begint best met het besef dat het geweld van kolonisten tegen de Palestijnse bevolking – onder goedkeurend toezicht én assistentie van het bezettingsleger – reeds voor deze regering nooit zo hevig is geweest als in 2022.

 

Enkele extreemrechtse leden van de Knesset. Foto: Flash90

De Joods-Britse organisatie Jewish Voice for Labour maakte dit overzicht van nieuwe verkozenen in het Israëlisch parlement Knesset (= assemblée, vergadering) en de leden van de regering Netanyahu. Hun agenda: de rechterlijke macht van het eigen Hooggerechtshof van Israël uitschakelen, delen van Gaza ‘neutraliseren’, koloniale nederzettingen in de bezette gebieden uitbreiden en annexeren en tussendoor de rechten van Palestijnse én Joodse vrouwen en LGBTQ+mensen afbreken.

 

Verwoeste woning in Gaza. Foto: Mohammmed Zaanoun/Active Stills

Israël weigert toegang tot de bezette gebieden aan VN-waarnemers en verwerpt elke poging van het VN-Internationaal Strafhof om oorlogsmisdaden in de bezette gebieden te onderzoeken. De bezetter beweert zelf mechanismen te hebben om het gedrag van zijn soldaten te beoordelen. In de praktijk blijkt dat een ‘kogelvrije vest’ te zijn om al deze misdaden wit te wassen. Een analyse van het Joods-Israëlische +972-magazine (+972 is de internationale telefooncode van Israël).

 

Eigen onderzoek? Foto: Mohammed Zaanoun/Active Stills

Van hetzelfde +972 dit jaaroverzicht van 2022. Palestijnen hebben niet dezelfde rechten als Oekraïners. De moord op journaliste Shireen Abu Akleh blijft ongestraft. Een zoveelste aanval op de bevolking van Gaza doodt 49 Palestijnen, waarvan 17 kinderen. Zes Palestijnse organisaties voor de mensenrechten werden veroordeeld als ‘terroristische organisaties’ en de corruptie en collaboratie van de Palestijnse Autoriteit blijft doorgaan.

 

 

 

 

Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!