Geïsoleerde dorpjes in de regio Pano Aqil. Twitter: @ozoneeg2022
IPS

De flinke financiële klimaatkater van 2022

Het voorbije jaar kende meer dan twintig grote klimaatrampen, waarvan tien met een schade boven 3 miljard dollar. Dat blijkt uit een de jaarlijkse balans van de Britse hulporganisatie Christian Aid.

woensdag 28 december 2022 11:50
Spread the love

 

De tien klimaatrampen die in 2022 de grootste financiële verliezen veroorzaakten, waren samen goed voor bijna 170 miljard dollar aan schade. Orkaan Ian, die in september de VS en Cuba trof, staat met stip op 1. Ian maakte voor meer dan 100 miljard dollar schade en joeg veertigduizend mensen op de vlucht. De hittegolf en droogte in Europa kostten 20 miljard dollar, terwijl overstromingen in China meer dan 12 miljard aan schade veroorzaakten.

Rijke landen

Maar die top tien geeft een vertekend beeld, zegt Christian Aid, omdat het uitgaat van verzekerde verliezen. In de top tien staan vooral rijkere landen en groeilanden, omdat de waarde van de eigendommen er vaak hoger liggen en ze doorgaans beter verzekerd zijn. De enorme overstromingen in Pakistan maken dat duidelijk: de schade wordt er geschat op meer dan 30 miljard dollar, maar daarvan was amper een vijfde verzekerd.

Het rapport lijst daarom ook de tien meest verwoestende klimaatrampen in armere landen. Zo trof de verwoestende droogte in Oost-Afrika meer dan 36 miljoen mensen. Aan de andere kant van het continent, in West-Afrika, raakten 1,3 miljoen mensen ontheemd door overstromingen. Die kosten het leven aan meer dan zeshonderd mensen in Nigeria, Kameroen, Mali en Niger.

Alle continenten

Opvallend is dat geen enkel deel van de wereld gespaard bleef, en alle bewoonde continenten vertegenwoordigd zijn in de top 10.

Sommige rampen sloegen heel snel toe, zoals storm Eunice of orkaan Fiona die in september in een paar dagen tijd meer dan 3 miljard dollar schade veroorzaakte in de Caraïben en Canada. Andere rampen sleepten maanden aan, zoals de droogtes in Brazilië en China, die bijna het hele jaar duurden en respectievelijk 4 en 8,4 miljard dollar kosten.

De bedragen tonen aan hoeveel het kost als we niet voldoende ondernemen tegen de klimaatverandering, zegt Patrick Watt, ceo van Christian Aid.

“Maar achter die bedragen liggen miljoenen verhalen van menselijk lijden en verlies”, zegt hij. “Zonder grote ingrepen in onze uitstoot zal die menselijke en financiële tol alleen meer groter worden: huizen die wegspoelen door overstromingen, geliefden die gedood worden in stormen of je inkomen verliezen door droogte. Dit jaar was vernietigend voor wie op de frontlijn van de klimaatcrisis leeft.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!