Om de hoek van de ingangspoorten van het Klein Kasteeltje, waar al maanden veel mensen op straat slapen.
Interview -

Riet Dhont: “Voor ons is dat iets vanzelfsprekend, maar de mensen op straat vragen om proper ondergoed”

In Brussel slapen 2.000 mensen in de kou, onder wie zelfs jongeren en kinderen. Al meer dan een jaar komt ons land zijn verplichting niet na om de mensen die in ons land om internationale bescherming vragen, onderdak te bieden. Als tegengif voor de politieke onwil van onze regeringsleiders om deze opvangcrisis onmiddellijk aan te pakken, stelt vzw Vriendschap Zonder Grenzen vanaf zaterdag 18 december hygiënepakketten samen in de Begijnhofkerk in Brussel. Een warme oproep aan jullie, beste lezers.

maandag 19 december 2022 16:35
Spread the love

 

Al maanden komen de mensen die hun land zijn ontvlucht voor oorlog, vervolging en economische uitbuiting in het hart van onze hoofdstad op straat terecht. De Belgische staat is meer dan 6.000 keer door de rechtbank veroordeeld voor het schenden van de rechten van deze minderjarigen en families, maar geeft nog steeds geen onderdak.

Riet Dhont van Vriendschap Zonder Grenzen roept iedereen op solidair te zijn met de mensen die door puur politieke onwil gevaar lopen in deze barre kou. Zij stellen hygiënepaketten samen met onderbroeken (M), sokken, een tandenborstel, tandpasta, een pot vaseline of een andere zalf. Voor vrouwen ook met maandverband en broekjes.

“2.000 mensen slapen nu in Brussel in de kou, onder wie 800 mensen die in een groot gebouw in Schaarbeek verblijven, zonder verwarming of drinkwater en nauwelijks toiletten … We komen ze elke dag tegen, zowel hier in Molenbeek, als aan de metro van de Graaf van Vlaanderen en rond Tour & Taxis”, vertelt Riet Dhont.

“Deze mensen moeten twee tot drie maanden overbruggen voor ze zich kunnen registreren en hun asielprocedure kunnen starten bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aan het het Pachecogebouw”, gaat Riet verontwaardigd verder. “En dan nog, als ze een eerste interview hebben bij DVZ, wil dat niet zeggen dat ze onderdak krijgen. Er worden per dag maximaal 8 plaatsen uitgedeeld, en die gaan voornamelijk naar de meest kwetsbaren.”

“Ikran, een jongen die ik ken sinds augustus, sliep vier maanden in één van de portieken aan het Kanaal in Molenbeek. Hij mocht op 9 december naar het Klein Kasteeltje, maar zijn aankomst in België dateert van augustus, hé. Hij moest vier maanden op straat zien te overleven.”

“Nu zit hij in een opvangcentrum aan de grens met Luxemburg, in Stokkem, het uiterste puntje van België. Deze middag komt hij naar hier om zijn vrienden op te zoeken en ons te helpen.”

Zijn er hoopvolle vooruitzichten voor opvang?

“Maandagavond kregen we bericht dat Fedasil een nieuw gebouw zou openen, waarvoor ze al sinds augustus betalen. Tot nu hebben ze dat gebouw nog niet geopend, omdat ze niet genoeg werknemers vinden.

We waren daarover tussengekomen in de gemeenteraad in Brussel vorige maandag. Gisterenavond kreeg ik bericht dat het toch niet opengaat. Het zou niet aangepast zijn, omdat er geen douches in het gebouw staan. Dat vind ik geen reden, een tijd geleden was door de stad Brussel gezegd dat deze mensen konden douchen in het zwembad van Brussel.”

Jullie stellen de komende dagen hygiënepakketten samen voor de mensen op straat. Wat hebben zij vooral nodig? 

“We zorgen nu op de eerste plaats voor proper en warm ondergoed, want de mensen vragen dat. Wij hebben dat geconstateerd op het moment dat we die douchedag in augustus hebben georganiseerd, toen we voor iedereen een handdoek en T-shirt hadden gekocht. De mensen vroegen toen allemaal om een onderbroek, dat is zo iets onnozel maar zo noodzakelijk”, benadrukt Riet. 

“Iedereen kiest natuurlijk wat die binnenbrengt. In elk geval willen we hen propere kleding geven, zodat ze toch enig gevoel van hygiëne bewaren. Verder krijgen ze van buurtbewoners slaapzakken, pullovers, sjaals, en dat is even noodzakelijk, maar aan ondergoed denken de meeste mensen niet omdat ze dat zo vanzelfsprekend vinden.”

“Verder ook vaseline, dat is nodig volgens de medisch geschoolden. En andere hygiënische producten zoals tandpasta en sokken. Die spullen kunnen de mensen naar de Begijnhofkerk in Brussel brengen, wat op zijn beurt weer een symbolische plek is natuurlijk, omwille van de lange hongerstakingen die daar hebben plaatsgevonden vorig jaar. Er willen zoveel mensen meewerken, ook vanuit de vakbonden. Er komt veel reactie op onze oproep.”

Het vriest, de temperaturen zijn al ver onder nul gedaald. Hoe is het met de mensen op straat gesteld?

“De mensen worden nu heel goed bijgestaan door de buurt. Dat is positief, ze zitten er niet alleen. De plek aan het Klein Kasteeltje wordt natuurlijk ook een symboolplaats hé, waar iedereen naartoe wil komen. De mensen uit de buurt maken wafels, komen koken, brengen verschillende soorten materiaal en thermossen. Er is veel beroering.”

 

 

EEN WARME OPROEP aan iedereen: op woensdag 21 december en donderdag 22 december, telkens tussen 16u en 18u, kan u uw giften brengen naar de symbolische Begijnhofkerk in Brussel Centrum. Vriendschap Zonder Grenzen maakt de pakketten klaar op woensdag 28 en donderdag 29 december, tussen 14u en 18u in ons lokaal, Kastanjeboomstraat 33 achter de Begijnhofkerk. Daar kan je op die dagen ook nog giften binnenbrengen, hetzij in de Begijnhofkerk hetzij rechtstreeks in ons lokaal ter plaatse.

17, 21 en 22 december in de Begijnhofkerk in Brussel.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!