
Foto: Projectie ‘Free Alex Saab’ op VN-Hoofdkwartier in New York. Foto: Lee Siu Hin
Rusland dwingt Afrikaans land om vliegtuig te laten landen met aan boord een diplomaat van een ander land waar Rusland de regering niet van erkent. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Rusland maar levert de diplomaat toch uit. Reageren publieke opinie en media wereldwijd verontwaardigd over flagrante scheiding van het Verdrag van Wenen inzake Diplomatiek Verkeer? U heeft over deze zaak niets gehoord? U werd even misleid. Het gaat over de VS die Venezolaans diplomaat Alex Saab hebben ontvoerd uit Kaap Verdië en hem nu willen ‘berechten’, waarmee de VS een zeer gevaarlijk precedent scheppen voor de werking van de diplomatie.

Screenshot Behind The Headlines.
Amerikaanse stand-upcomedian Lee Camp wordt wegens zijn kritische humor over het politiek bestel van zijn land al jarenlang geboycot door de VS-media. Hij had voor de Russische invasie in Oekraïne de show Redacted Tonight op Russia Today US, afdeling van Russia Today in de VS, die sinds de invasie werd verboden. Ook zijn YouTube-account werd afgesloten. Hij sprak op het alternatieve programma Behind the Headlines met Vijay Prashad, een boeiend gesprek van een uur.

Screenshot Daily Mail Online
Britse mediacommentatoren spreken schande over de stakende spoormensen die ‘de mensen verhinderen hun kerstinkopen te doen’. In de echte wereld buiten de mediabubbel hebben de Britse spoormensen al jaren geen indexaanpassing gehad. Werkomstandigheden worden slechter. Treinen hebben vertragingen, worden afgelast. De Britse privé-spoorbedrijven willen desondanks de treintickets verhogen en weigeren te onderhandelen over loonopslag. Tegelijkertijd willen de spoorbazen zichzelf ook dit jaar miljoenen ponden bonussen uitkeren …

Screenshot TeleSur “Castillo Vrijheid”, Castillo, Peru is met jou”.
Veel van ons buitenlands nieuws komt uit Engelstalige bronnen. DeWereldMorgen.be zet zijn vertaaldesk in om u ook uit andere talen als Frans en Spaans te informeren. Daarom in deze lijst dit Spaanstalig artikel van de Latijns-Amerikaanse zender TeleSur, een van de weinige zenders in Latijns-Amerika die geen eigendom is van commerciële mediabedrijven in handen van oligarchen. Het verzet tegen de afzetting van president Castillo van Peru, met steun van de VS, neemt toe en wordt in de media hier nauwelijks met enige verklarende context weergegeven. (PS. je kan ook doorklikken naar de Engelstalige versie).
Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.