EU-koolstoftarifering schuift rekening door naar minst verantwoordelijken

Oxfam klaagt aan dat de nieuwe EU-regeling voor koolstoftarieven voor geïmporteerde goederen niet beperkt worden tot de betrokken Europese bedrijven maar ook de meest kwetsbare landen, die het hardst door de klimaatcrisis worden getroffen, mee doet betalen voor strengere tarieven op de invoer van ijzer, staal, cement, kunstmest, aluminium en energie.

woensdag 14 december 2022 11:29
Spread the love

 

In theorie is het de bedoeling dat bedrijven betalen voor de vervuiling van grondstoffen en producten die ze invoeren uit derde landen. Maar in plaats van deze meerkost alleen op te leggen aan de Europese bedrijven voor wie deze grondstoffen en producten worden ingevoerd gaan ook de betrokken uitvoerende landen moeten meebetalen.

De opzet van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is te voorkomen dat Europese bedrijven hun vervuilende activiteiten zouden verplaatsen naar landen met lakse milieuregels. Het probleem is dat de meest kwetsbare landen dit tarief ook zullen moeten betalen, hoewel zij het hardst door de klimaatcrisis worden getroffen.

“Europeanen zijn verantwoordelijk voor dubbel zoveel koolstofuitstoot als de armste helft van de wereld. Toch heeft de EU er zojuist mee ingestemd om de verantwoordelijkheid af te wentelen op de minst verantwoordelijken door hen te dwingen dit tarief te betalen, ondanks het feit dat zij het hardst door de klimaatcrisis worden getroffen. De EU-landen stemden er zelfs niet mee in om inkomsten door te sluizen naar fondsen voor klimaatfinanciering”, aldus Chiara Putaturo, Oxfam EU-belastingdeskundige.

Oxfam roept de EU-landen op om de inkomsten uit het CBAM door te sluizen naar extra klimaatfinanciering voor kwetsbare landen. Dit geld mag niet komen uit bestaande budgetten voor ontwikkelingssamenwerking, om te voorzien in een uitsluitings- of vrijstellingsperiode voor kwetsbare landen en om de gratis rechten in het EU Emission Trading System (ETS) geleidelijk af te schaffen..

Oxfam bestempelde reeds eerder dat deze methodiek “oneerlijk is voor kwetsbare landen”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!