De doejong dankt zijn naam aan het Maleise woord 'duyung' voor zeemeermin. Foto: Geoff Spilby/CC BY-SA 3:0

Menselijke activiteit decimeert in het water levende diersoorten

Door menselijke activiteiten als overbevissing en vervuiling staat het zeeleven onder zware druk. Uit de laatste update van de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming met alle bedreigde diersoorten blijkt dat bijna een tiende van alle mariene soorten met uitsterven bedreigd wordt.

dinsdag 13 december 2022 15:06
Spread the love

 

Meermaals per jaar publiceert de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) een bijgewerkte versie van haar zogeheten rode lijst waarin alle diersoorten worden geïnventariseerd als ‘kwetsbaar’ of ‘met uitsterven bedreigd’.

Vrijdag 9 december stelde deze koepelorganisatie zijn meest recente lijst voor op de COP15-biodiversiteitsconferentie in Canada.

Perfecte storm”

Meer dan 1550 van de 17.903 onderzochte zeedieren en -planten worden met uitsterven bedreigd. Illegale visserij en ziektes veroorzaakt door vervuiling en warmere oceaantemperaturen behoren tot de voornaamste bedreigingen voor het zeeleven. De klimaatverandering treft ten minste 41 procent van alle bedreigde mariene soorten, volgens deze nieuwe telling.

“De update van de rode lijst van de IUCN onthult een ‘perfecte storm’ van niet-duurzame menselijke activiteiten die het mariene leven over de hele wereld decimeren”, stelt bioloog en IUCN-topman Bruno Oberle .

Mythisch zeezoogdier bijna verdwenen

De doejong of Indische zeekoe (Dugong dugon) is een van de meest kwetsbare mariene soorten volgens deze nieuwe update. In sommige gebieden is dit tot de verbeelding sprekende zeezoogdier, waarvan gedacht wordt dat het de bron was voor veel zeemansverhalen over zeemeerminnen, bijna volledig verdwenen.

Een doejong graast aan de Egyptische kust in de Rode Zee. Foto: Julien Willem/CC BY-SA 3:0

Een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van deze zeezoogdieren is het verdwijnen van zeegras, hun voornaamste voedselbron. Dit is volgens de IUCN een gevolg van olie- en gasexploratie voor de kust van Oost-Afrika en van chemische verontreiniging door nikkelmijnen in de Stille Oceaan.

Op de rode lijst van de IUCN staan in totaal 150.388 soorten, inclusief soorten die op land leven. Daarvan worden er 42.108 met uitsterven bedreigd. Bij het begin van de COP15 over biodiversiteit sprak VN-secretaris-generaal Antonio Guterres van een “orgie van vernietiging”.

Sinds 7 december 2022 zijn bijna 5000 afgevaardigden uit 193 landen in de Canadese stad Montreal samen om tegen 19 december een wereldwijd verdrag af te sluiten om de natuur te beschermen. Vooral het razendsnelle tempo waarin biodiversiteit en natuurlijke habitats verloren gaan moet dringend gestopt worden. Het speerpunt van de onderhandelingen is 30×30, een bindend akkoord om tegen 2030 ten minste 30 procent van alle land en oceanen te beschermen.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!