Eva Kaili spreekt het EP toe over Qatar op 22 november 2022. Twitter @artofinfo

Corporate Europe Observatory: “EU-corruptieschandaal is slechts de tip van de ijsberg”

De EU-watchdogorganisatie tegen lobbypraktijken Corporate Europe Observatory beschouwt het recente corruptieschandaal in het Europees Parlement als een directe consequentie van de weigering van de EU-instellingen om strenge regels op te leggen aan de lobbypraktijken van grote industriële sectoren en van repressieve regimes.

dinsdag 13 december 2022 15:55
Spread the love

 

Volgens Corporate Europe Observatory (CEO) wordt omkoperij in de EU-instellingen gefaciliteerd door de veel te lakse regelgeving van lobbyingpraktijken.

De organisatie reageert op het recente schandaal waarbij ondermeer Grieks Europees Parlementslid Eva Kaili, ondervoorzitster van het Europees Parlement werd aangehouden op verdenking van omkoperij ten bate van het regime in Qatar (zie hieronder toespraak Eva Kaili over Qatar in EP op 22 november 2022, vanaf 00:12).

 

 

Met grote sommen geld overtuigde het regime een aantal EP-leden en personeelsleden om de schendingen van de mensenrechten in Qatar te minimaliseren. Deze wanpraktijk is voor CEO geen verrassing.

De organisatie klaagt al tien jaar de zware verwaarlozing aan van de EU-instellingen om dergelijke lobbyingpraktijken aan banden te leggen. Meerdere voorstellen door CEO en door organisaties van het Europese maatschappelijke middenveld werden door de EU van de tafel geveegd.

Bovendien hebben de EU-instellingen de voorbije maanden in het kielzog van de Russische invasie in Oekraïne op hun beurt gelobbyd bij het regime in Qatar voor leveringen van aardgas.

De afhankelijkheid van gas voor de energievoorziening in EU is niet alleen een ramp voor het klimaat en voor de energierekeningen, volgens CEO, maar leidt er ook toe dat repressieve regimes gesteund worden.

“Dit vreselijke schandaal is het logische gevolg van jarenlange verwaarlozing. Onze voorstellen om hier iets aan te doen werden ofwel compleet genegeerd of slechts mondjesmaat toegepast”, aldus Olivier Hoedeman, CEO-coördinator.

“Voorstellen voor openbare inventarisering van alle lobbyisten en hun samenkomsten liggen reeds lang op tafel, maar er wordt nooit naar geluisterd. We kennen trouwens de volledige omvang van dit schandaal niet – dit is misschien slechts de tip van de ijsberg.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!