Water. Afbeelding van Rajesh Balouria via Pixabay
IPS

Meer humanitaire hulp dan ooit nodig in 2023

De Verenigde Naties lanceren een recordoproep van 51,5 miljard dollar voor humanitaire hulp in 2023. De oorzaak: de vele crises dit jaar, die volgend jaar blijven doorwerken.

vrijdag 2 december 2022 14:38
Spread the love

 

Volgens de VN hebben 339 miljoen mensen in 69 landen nood aan hulp – een stijging van 65 miljoen mensen in vergelijking met vorig jaar. Ook het bedrag van 51,5 miljard dollar is een flinke stijging met 25 procent tegenover begin 2022. 

“De humanitaire noden zijn schrikbarend hoog aangezien de extreme gebeurtenissen van dit jaar zich voortzetten in 2023”, zegt VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths. “Dodelijke droogtes en overstromingen richten grote schade aan, van Pakistan tot de Hoorn van Afrika. Tegelijk heeft de oorlog in Oekraïne een deel van Europa veranderd in een slagveld. Wereldwijd zijn nu meer dan honderd miljoen mensen ontheemd. En dat komt allemaal bovenop de verwoesting die de pandemie heeft achtergelaten bij de armste mensen ter wereld.”

Grimmig beeld

Een begeleidend rapport door de VN en humanitaire partners schetst een hard beeld van wat de wereld volgend jaar te wachten staat. Minstens 222 miljoen mensen in 53 landen zullen tegen eind dit jaar te maken krijgen met acute voedselonzekerheid en voor 45 miljoen mensen in 37 landen dreigt hongersnood.

Tegelijk staat de volksgezondheid onder druk door covid-19, apenpokken, vectorziektes en uitbraken van ebola en cholera. De klimaatverandering vergroot de kwetsbaarheid van gemeenschappen voor die bedreigingen. Tegen het einde van de eeuw zal extreme hitte evenveel levens kunnen eisen als kanker.

Vier generaties

Wereldwijd leven 388 miljoen vrouwen en meisjes in extreme armoede, en het zal minstens vier generaties kosten om wereldwijde gendergelijkheid te bereiken.

Maar het plan stippelt ook uit hoe hulporganisaties die samenwerken rond specifieke soorten hulp, zoals onderdak, voedsel, moedergezondheid of kinderbescherming, de levens van in maar liefst 230 miljoen mensen wereldwijd kunnen redden en ondersteunen.

 

Afbeelding van Rajesh Balouria via Pixabay 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!