Foto: UNclimatechange, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
Koen Stuyck

Lobbyisten van de fossiele brandstoffen industrie krijgen vrije baan op COP27

Op de VN-klimaattop van dit jaar, de COP27 in Egypte, worden voor het eerst olie- en gasbedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan het officiële programma. De impact die de lobbyisten van deze sector op de COP27 hebben gekregen is ongezien. Dat belooft weinig goeds.

donderdag 17 november 2022 12:18
Spread the love

 

Sinds Poetin ten strijde trok in Oekraïne en stelselmatig zijn energie-oorlog opvoerde is er een ongeziene rush naar gas losgebarsten. Landen zoals Duitsland lopen zo hard van stapel dat ze in hun haast om de economie te blijven voorzien van goedkope energie de opportuniteit haast voorbijrennen.

In plaats van alles in te zetten op energie-efficiëntie en een versnelde transitie naar hernieuwbaar, lopen ze de met goud ingelegde deuren van autocratische paleizen plat, die overal ter wereld over grote voorraden van het gasvormige goedje beschikken, zij het in grond, of onder de zeebodem voor hun kusten.

Bij de betrokken landen zijn zowel oude bekenden uit het Midden Oosten als nieuwe beloftevolle te vinden.

De ‘ideale transitie-brandstof’

Deze oude of nieuwe gasproducenten maken gebruik van het ideale excuus dat hen ongewild op een presenteerblaadje werd aangeboden door Europa, dat al een tijdje worstelt met de klimaatdoelstelling van zijn Green Deal. Je kunt namelijk niet van de ene op de andere dag stoppen met fossiele brandstoffen, zeker niet na decennia lang getreuzel.

Hernieuwbare energie groeit wel, de broodnodige versnelling is echter lang aangekondigd maar lijkt nu pas vaart te maken. En intussen moet de boel wel blijven draaien. Bovendien vergt zon en wind een grotere integratie van het Europese netwerk, opslag en buffercapaciteit, vraagsturing enz.

Allemaal zaken die tijd en geld kosten en waarvoor je in tussentijd een ‘transitiebrandstof’ nodig hebt die flexibel genoeg is om de schommelingen in het aanbod van groene energie op te vangen. Het woord is eruit.

Nadat fossiele reuzen zoals Shell en Total decennialang de wereld om de tuin hebben geleid, door het grootschalig financieren van campagnes geleid door klimaatontkenners, obstructie te plegen in alle mogelijke internationale fora, koudweg te liegen en bedriegen om landen toch maar aan het fossiele infuus te houden …

Ze hebben de weg gevonden naar de hoogmis van de mondiale klimaatdiscussie: “Gas is de ideale transitiebrandstof!”

Nadat ze uiteindelijk de realiteit van de klimaatcrisis niet meer domweg konden ontkennen zijn ze op dit concept gesprongen. “Gas is de ideale transitiebrandstof!” Ze waren al wel een tijdje bezig met CCS, maar voor het grote publiek was dat geen interessant gegeven, want te technisch.

carbon capture and storage

Grafiek: Daniel L. Sanchez, Daniel M. Kammen, Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Carbon Capture & Storage is een techniek die zou toelaten om de CO2 onmiddellijk op te vangen wanneer die vrijkomt bij verbranding van gas, waarna je die zou kunnen wegstoppen, bijvoorbeeld in de lege gasvelden die ondergronds zijn achtergebleven. Helaas staan die technieken nog in hun kinderschoenen en is de kans dat die op tijd kunnen opgeschaald worden om het mondiale koolstofbudget dat we nog hebben onder controle te houden nihil.

Nu hebben ze dus de weg gevonden naar de hoogmis van de mondiale klimaatdiscussie. Het feit dat gastland Egypte zelf ambities heeft om meer gas te gaan verkopen is daar niet vreemd aan. Zo meldde persbureau IPS dat het land opnieuw zwaar vervuilende stookolie inzet in zijn eigen elektriciteitsbedrijven om het gas aan Europa te verkopen.

Gastland Egypte haalt lobbyisten binnen voor de fossiele brandstoffen

Dat er lobbyisten van fossiele brandstoffen aanwezig zijn op de COP is niets nieuws, maar het profiel en de toegang tot besluitvormingsruimten die zij op de COP27 hebben gekregen, en de houding ten opzichte van fossiele brandstoffen van het COP27 – en het komende COP28 – voorzitterschap zijn ongezien.

Zo begon gastland Egypte op ‘decarbonisatiedag’ met het organiseren van een evenement over ‘decarbonisatie van de olie-industrie’, waarmee het bedrijven steunt die de klimaatcrisis aanwakkeren. Het COP27-voorzitterschap zag er geen kwaad in om Technip te huldigen, een bedrijf dat er prat op gaat betrokken te zijn bij het ontwerp of de bouw van 20 procent van de LNG-productie-installaties in de wereld, en dat niet eens de moeite neemt om de emissies van zijn toeleveringsketen te verantwoorden.

Het profiel en de toegang tot besluitvormingsruimten die lobbyisten van fossiele brandstoffen op de COP27 hebben gekregen is ongezien.

Vervolgens nodigde Egypte het grote oliebedrijf Eni uit om het podium te delen op een evenement ter promotie van het Oost-Mediterrane Gasforum (EMGF).[1] Sprekers uit Egypte, Cyprus en de Wereldbank pochten allemaal over de rol van fossiel gas als overgangsbrandstof – ondanks het feit dat het Internationaal Energieagentschap enkele weken geleden in zijn World Energy Outlook van dit jaar de mythe van de transitiebrandstof definitief heeft begraven.

Ten derde organiseerde Egypte onmiddellijk daarna een technisch panel met andere EMGF-partners in zijn paviljoen, waarbij in detail werd besproken hoe het land samen met Eni (de energiereus van Italië, nvdr) de gasproductie wil verdubbelen.

Koolstofintensief of niet

Alsof dat nog niet genoeg was, meldde de Guardian dat Egypte vlak voor de COP samen met de Verenigde Arabische Emiraten als gastheer optrad voor een bijeenkomst van het Forum van gas-exporterende landen. Daar zei Egypte het stille gedeelte hardop en pochte dat COP27 en COP28 een kans zouden zijn om hun vuile gas te promoten.

Het komende COP28-voorzitterschap van de VAE zei: “Aangezien de geologie zijn eigen logica heeft, behoren olie en gas in de VAE tot de minst koolstofintensieve brandstoffen in de wereld, en we zullen ons richten op het verlagen van de koolstofemissies van die sector”.

Deze uitspraak past in een trend van regeringen over de hele wereld die bijna allemaal beweren de minst koolstofintensieve fossiele brandstoffen te hebben.

De tekst van het omslagbesluit omvat nu: “de uitbreiding van nieuwe productie van fossiele brandstoffen te beëindigen en de inspanningen voor een billijke afbouw van fossiele brandstoffen en de geleidelijke afschaffing van subsidies voor fossiele brandstoffen te versnellen, waarbij de noodzaak van een billijke afbouw wordt erkend …”.

We gaan moeten zien wat daarvan uiteindelijk zal overblijven en wat er eventueel bijkomt …

 

Koen Stuyck is waarnemer op de COP27.

Note:

[1] Het Oost-Mediterrane Gasforum is een internationale organisatie die wordt gevormd door Cyprus, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, Jordanië en Palestina. Het werd opgericht september 2020. Grote bedrijven, zoals Total, Eni, Novatek en Exxon, hebben met deze regeringen exploratie- en productieovereenkomsten voor gas gesloten. (nvdr)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!