Antonio Guterres
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Foto: Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
Morning Star,

COP27: VN-chef waarschuwt voor “de snelweg naar de klimaathel”

Bij het begin van de klimaattop in Egypte heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de wereldleiders toegesproken. Volgens hem voeren we de strijd van ons leven en zijn we die aan het verliezen. De tijd dringt.

woensdag 16 november 2022 15:30
Spread the love

 

Het hoofd van de VN heeft gewaarschuwd dat de wereld “op de snelweg naar de klimaathel zit met onze voet nog steeds op het gaspedaal”, nu de temperatuur tot gevaarlijke niveaus stijgt.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres sprak wereldleiders toe die bijeen waren op de Cop27-conferentie in Sharm El Sheikh, Egypte.

Ondanks de breed gedragen overeenkomst die vorig jaar werd bereikt op Cop26 in Glasgow, voorspelt de wereldorganisatie dat de planeet waarschijnlijk een versnelde stijging van de zeespiegel, het smelten van gletsjers en meer recordhittegolven zal meemaken.

Professor Hannah Cloke van de Universiteit van Reading waarschuwde: “De tijd die we hebben om van koers te veranderen wordt steeds korter en korter en het voelt alsof er veel wordt gepraat en geen actie wordt ondernomen. Als klimaatwetenschapper is dat gewoon verschrikkelijk, het is echt, echt frustrerend.”

Guterres waarschuwde ook dat “we de strijd van ons leven voeren – en dat we aan het verliezen zijn”, aangezien de uitstoot van broeikasgassen nog steeds toeneemt en de temperaturen nog steeds stijgen.

“We voeren de strijd van ons leven en we zijn die aan het verliezen.”

Hij zei dat klimaatverandering “de bepalende kwestie van onze tijd is. Het is de centrale uitdaging van onze eeuw. Het is onaanvaardbaar, schandalig en zelfvernietigend om die op de lange baan te schuiven”.

Verwijzend naar de oorlog in Oekraïne waarschuwde hij: “De crises van vandaag mogen geen excuus zijn voor terugval of greenwashing.”

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zei dat de rijkere landen die de klimaatverandering grotendeels hebben veroorzaakt, verplicht zijn de mensen te helpen die onder de gevolgen ervan lijden.

Een van de belangrijkste eisen van het Zuiden aan Cop27 is de oprichting van een fonds voor schadebestrijding voor landen die in de frontlinie van de klimaatverandering staan.

Sohanur Rahman, uit Bangladesh, een van de zwaarst getroffen landen, zei: “Ik kom uit een kustgemeenschap waar cyclonen en stormvloeden vaak voorkomen – we worden elk jaar geconfronteerd met klimaatrampen. Klimaatgevoelige landen zoals Bangladesh mogen de gevolgen van de klimaatcrisis niet alleen dragen.”

Een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) voorafgaand aan COP27 meldde ook dat de aarde sneller opwarmt en de zeespiegel sneller stijgt.

Guterres noemde de gegevens uit het laatste rapport van de WMO over de toestand van het wereldklimaat “een kroniek van klimaatchaos”. “We moeten het noodsignaal van de planeet beantwoorden met actie – ambitieuze, geloofwaardige klimaatactie,” zei hij.

Volgens het jaarlijkse rapport was de stijging van de zeespiegel in de afgelopen tien jaar twee keer zo groot als in de jaren negentig en sinds januari 2020 gaat het nog sneller. Sinds het begin van het decennium zijn de zeeën met vijf millimeter per jaar gestegen, tegenover 2,1 millimeter in de jaren negentig.

“Het laatste rapport leest als een laboratoriumrapport voor een ernstig zieke patiënt, maar in dit geval is de patiënt de aarde”,

Volgens de WMO zijn de afgelopen acht jaar de warmste ooit gemeten. De secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas zei: “Het spel van het smelten [van ijs] hebben we verloren en ook die van de zeespiegel.

“Tot dusver zijn er geen positieve indicatoren.” Volgens de heer Taalas is de enige reden dat de wereld de afgelopen jaren geen jaarlijkse temperatuurrecords heeft gebroken, het zeldzame driejaarlijkse La Niña-weerfenomeen.

“Dit laatste rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie leest als een laboratoriumrapport voor een ernstig zieke patiënt, maar in dit geval is de patiënt de aarde”, aldus klimaatwetenschapper Jennifer Francis van het Woodwell Climate Research Centre in Cape Cod.

Jeremy Corbyn, de voormalige leider van Labour zei: “COP27 moet klimaatrechtvaardigheid bereiken, de armsten steunen voor verlies en schade, en systemische verandering op wereldschaal bewerkstelligen.”

“De tijd dringt. Solidariteit met klimaatactivisten en mensenrechtenverdedigers die niet langer kunnen wachten.”

 

Dit is een licht ingekorte versie van een artikel dat eerder verscheen op Morning Star.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!