Interview, Video - Simon Sterck

Simon Sterck interviewt Pieter Boussemaere: “Jullie zullen de gevolgen dragen, en ik ook”

Naar aanleiding van COP 27, die maandag 7 november van start gaat in Sharm-el-Sheikh, sprak Simon Sterck, VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van de Vlaamse Jeugdraad, met Pieter Boussemaere, auteur van boeken als Tien Klimaatacties die Werken en docent klimaat & wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge & Kortrijk. Ze spraken over de stand van zaken in de klimaatopwarming, over verschillende vormen van protest, en over de rol die de jeugd kan spelen bij bewustmaking van het brede publiek.

maandag 7 november 2022 17:30
Spread the love

 

“In 2014-2015 moest ik de mensen vertellen dat er nog altijd een kans was dat we 4 of meer graden temperatuurstijging zouden halen tegen het eind van de eeuw, een echt horrorscenario. Maar ondertussen is er veel veranderd. Je hebt het klimaatakkoord van Parijs gehad, en het protest van de klimaatjongeren, en de Europese Commissie die hard aan de kar heeft getrokken. Dat heeft voor een wereldwijde omslag gezorgd. (…) De toestand is niet langer apocalyptisch, maar het blijft gevaarlijk”

“De armere mensen zijn altijd het eerste slachtoffer op alle niveaus en in alle regio’s (…) denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurd is bij de overstromingen in Wallonië. Die hebben vooral de arme mensen, die dicht bij waterlopen wonen, getroffen.”

“Stakingen in scholen lijkt mij echt wel een goed idee. Een keer een uur skippen. Dat zijn acties die volgens mij enig effect kunnen hebben, als ze gelinkt zijn aan uur educatie rond de problematiek.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!