Voor de bijeenkomst was opgeroepen door organisaties als de 8-meicoalitie, het ABVV Antwerpen, KifKif, Hart Boven Hard, Hand in hand tegen racisme, Ella vzw, Peperfabriek, studentenverenigingen Ayò en Comac, Fridays for Future en nog andere organisaties. Een open brief werd meer dan 250 keer getekend door studenten, academici en Antwerpenaren.
“De omvolkingstheorie die Filip Dewinter verkondigt is een racistische extreemrechtse complottheorie”, zegt initiatiefneemster Céline Gümüs. “Ze is gebaseerd op het nazistische concept ‘omvolking’, dat gebruikt werd door de nazi’s om de jodenvervolgingen te starten. Het doel is om mensen tegen elkaar op te zetten.”
“Hun racisme, seksisme, homofobie, het opdelen van burgers, het ontmenselijken van vluchtelingen of het in vraag stellen van mensenrechten blijven bon ton bij het Vlaams Belang. Het is onaanvaardbaar dat dit mag verkondigd worden in gebouwen van de universiteit.”
Het concept ‘omvolking’ werd gebruikt door de nazi’s om de jodenvervolgingen te starten.
De theorie heeft geen enkele wetenschappelijke grond en zet aan tot haat en geweld. Het inspireerde de Nieuw-Zeelandse terrorist Brenton Tarrant om in 2019 in Christchurch 51 mensen te vermoorden. Ook de 18-jarige schutter Payton Gendron, die eerder dit jaar tien mensen doodschoot in stad Buffalo in de VS, baseerde zich erop.
“In haar visie beweert de universiteit dat ze ruimte biedt aan diversiteit en gelijke kansen aan haar personeelsleden en studenten”, zegt Gümüs. “Dat is niet combineerbaar met een lezing die haat en racisme verspreidt. Aan zulke haat en racisme mag nooit een platform gegeven worden.”
“De universiteit zou een veilige plek moeten zijn voor alle studenten”, vervolgt Gümüs. “De sociale ongelijkheid in het hoger onderwijs is al groot. Jongeren met minder rijke ouders raken minder ver in hun studietraject. Voor mensen met een migratieachtergrond is dat nog eens extra moeilijk.”
“Zulke lezingen creëren een cultuur waarin racisme totaal normaal is en maakt het nog moeilijker. Wil de universiteit dat inclusie en diversiteit geen holle woorden blijven, dan zorgt ze ervoor dat zo’n lezing niet meer kan doorgaan in de toekomst”, besluit Gümüs.
De manifestatie verliep rustig.