© Shutterstock / Soonthorn Wongsaita / WWF
IPS

Hoge energieprijzen: “Wind- en zonneprojecten op een jaar terugverdiend”

De hausse in elektriciteitsprijzen op de Europese kortetermijnmarkt heeft de terugverdientijd van wind- en zonneprojecten op sommige plaatsen teruggebracht tot een jaar. Daardoor zit de sector volgens analist Rystad op schema om dit jaar voor de eerste keer meer investeringen aan te trekken dan olie en gas.

donderdag 20 oktober 2022 17:19
Spread the love

 

De hoge prijzen voor elektriciteit in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk kunnen ervoor kunnen zorgen dat de terugverdientijd voor hernieuwbare energieprojecten drastisch teruggebracht wordt, blijkt uit een analyse van het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy. In sommige landen kunnen de huidige prijzen resulteren in een terugverdientijd van 12 maanden of minder.

Hoge prijzen

De spotmarkt is de markt op korte termijn. De ‘spotprijs’ van elektriciteit is de huidige contante kostprijs ervan voor onmiddellijke aankoop en levering. In hun onderzoek hanteerden de analisten van Rystad een fictieve Duitse zonnecentrale met een capaciteit van 250 megawatt (MV). Bij een langetermijnprijs voor elektriciteit van 50 euro per MWh is de verwachte terugverdientijd daarvan 11 jaar.

Het voorgestelde prijsplafond van de Europese Commissie – 180 euro per MWh – brengt de terugverdientijd terug tot vijf of zes jaar. Aan een prijs van 350 euro per MWh of meer – de prijzen op de spotmarkten in Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië zijn momenteel boven de 400 euro per MWh – is de investering terugverdiend na een jaar, volgens de analyse.

Investeerders

Omdat de exploitatiekost bij windparken en zonnecentrales relatief laag is, blijft het rendement volgens Rystad aanzienlijk, ook als de elektriciteitsprijzen op lange termijn opnieuw sterk zouden zakken. Ontwikkelaars moeten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau zo snel mogelijk projecten op poten zetten, om maximaal te profiteren van deze groothandelsprijzen.

De uitzonderlijke situatie wekt natuurlijk de interesse van investeerders. Volgens Rystad zijn de investeringen in hernieuwbare energie dit jaar sterk toegenomen, naar verwachting zo’n 494 miljard dollar tegen eind 2022.

“Kapitaalinvesteringen in hernieuwbare energie zullen dit jaar voor het eerst de olie en gas overtreffen, nu landen zich inspannen om veilige en betaalbare energie te verkrijgen”, zegt Michael Sarich van Rystadt Energy. “Investeringen in hernieuwbare energiebronnen zullen in de toekomst waarschijnlijk verder toenemen, aangezien de terugverdientijd van hernieuwbare projecten in sommige gevallen tot minder dan een jaar wordt verkort.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!