Betoging in Melbourne, Australië, International Peace Day 21 september, voor Assange. Matt Hrkac/CC BY-SA 2:0
Mediakritiek -

Dringende oproep ‘Doctors for Assange’ voor zijn onmiddellijke vrijlating

De organisatie 'Doctors for Assange' hebben de VS-minister van Justitie en de Britse minister van Binnenlandse Zaken geschreven om hun bezorgdheid te uiten over de verzwakkende gezondheid van Julian Assange. Deze oproep wordt zeer dringend sinds Assange op 8 oktober positief testte voor COVID.

donderdag 20 oktober 2022 15:45
Spread the love

 

In hun brief aan minister van Justitie Merrick Garland in de VS en aan Brits minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman1 drukken 300 dokters, psychiaters, psychologen en andere medici hun grote bezorgdheid uit over de aftakelende gezondheid van Julian Assange in Belmarsh Prison.

“Gezien zijn chronische longziekte ondervindt mijnheer Assange mogelijk een toenemend risico van ernstige ziekte als gevolg van zijn COVID-infectie. Bovendien wordt de mentale gezondheid van de heer Assange verder aangetast door de eenzame opsluiting die hij moet ondergaan sinds zijn positieve COVID-test.”

In een vorige brief wezen zij er al op dat “De uitlevering van een persoon met een zo gecompromitteerde gezondheid medisch en ethisch onaanvaardbaar (is).”

“Alleen dan (na zijn vrijlating) kan hij onafhankelijke, kwaliteitsvolle, consistente gezondheidszorg krijgen die hij nodig heeft en die niet kan worden geboden in een ‘high security prison‘.”

 

Voor meer achtergrond en informatie, zie ons dossier Julian Assange en WikiLeaks.

 

Note:

1   Zij werd op 19 oktober tot ontslag gedwongen wegens het niet-respecteren van de procedures voor de behandeling van vertrouwelijke documenten en wordt vervangen door de andere rechtse hardliner Grant Shapps.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!