Foto: GB
Fotoreportage -

Tweede grote vrijheidsmars roept op tot solidariteit met protesten in Iran

In naam van vrouw, leven vrijheid stapte een tweede grote Belgische vrijheidsmars van het Troonplein naar het Schumanplein. De mars roept op tot solidariteit met en vrijheid in Iran. Een grote groep liep mee onder feministische vlag.

zaterdag 15 oktober 2022 19:42
Spread the love

 

Terwijl de protesten in Iran steeds grotere vormen aannemen, werd opgeroepen voor een ‘tweede grote Belgische mars in de naam van vrouw, leven, vrijheid’.

Op korte tijd kwamen hiermee voor de tweede maal niet minder dan 3000 mensen op straat in Brussel. De organisatie ligt in handen van een collectief van Iraans-Belgische vrouwen.

De grote meerderheid betogers is van Iraanse afkomst, al stappen opvallend meer ‘witte’ gezichten mee dan in de eerste . Vooral de Koerdische beweging is in grote getale aanwezig, met vlag en wimpel, ook van de Koerdische vrouwengemeenschap.

Foto: GB

De vlaggen waaien naast Iraanse vlaggen met de monarchistische leeuw. Vrouwen en mannen scanderen schouder aan schouder: ‘vrouw, leven, vrijheid!’ En ook: ‘Down with the dictator!’

Een groep onder paarse, feministische vlag vormt een luidruchtig blok in de manifestatie. De groep wordt geruggesteund door een delegatie onder de paarse vlag van RoSa.

Ze scanderen: “So-so-so Solidarité avec les femmes du monde entier ! » en ook « One solution, revolution ! » De slogans en plakkaten zijn veelal dezelfde als de grote eerste groep van de manifestatie. ‘Uiteindelijk voeren we dezelfde strijd,’ zegt een deelnemer.

Foto: GB

Ook een eenzame vlag van Amnesty International stapt mee, de mensenrechtenorganisatie hield een solidariteitsactie afgelopen donderdagavond op de Kunstberg.

Met ruim 200 aanwezigen werd opgeroepen voor bescherming van de demonstranten in Iran en gerechtigheid voor Mahsa (Jina) Amini. Voor de rest weinig of geen progressieve organisaties, die zichtbaar met vlag en wimpel aanwezig zijn. Aan de korte tijd voor mobilisatie kan het deze keer niet liggen.

Leopold II begrijpt er niets van, feminisme- en vrouwenbeweging RoSa wel. Foto: Lode Vanoost

Opvallend is tenslotte ook de aanwezigheid van media, ook dat is een winst ten opzichte van de vorige bijeenkomsten in Brussel. De media spelen een belangrijke rol in het uitdragen van de stem van Iraanse vrouwen.

Het afsluiten van internet heeft niet kunnen voorkomen dat op sociale media massaal veel berichten circuleren over de toestand in Iran. Gelukkig schenken ook onze grote media al sinds de dood van Mahsa Amini ruim aandacht aan de protesten in Iran.

Ook www.collectifdesfemmes.be is aanwezig met een korte en duidelijke boodschap. Foto: Lode Vanoost

Foto: GB

Foto: GB

Foto: GB

Foto: GB

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!