Foto: LDC

Grote solidariteitsmanifestatie met Iraanse vrouwen in Brussel

Twee- tot drieduizend mensen verzamelden in Brussel om hun solidariteit te betuigen met de protesten van de Iraanse vrouwen. Het was vooral de lokale Iraanse gemeenschap die massaal was opgekomen.

zaterdag 1 oktober 2022 22:17
Spread the love

 

Het is al herhaaldelijk gezegd dat het nieuw is dat ook de mannen nu volop meedoen in de straatprotesten in Iran en inderdaad: ook hier weer opvallend veel mannen. Belgen waren eerder discreet aanwezig.

Dat de doorsnee Belgen niet wakker liggen van wat in Iran gebeurt, is begrijpelijk, of indien niet begrijpelijk dan toch minstens voorspelbaar. Ook de activisten waren slechts met mondjesmaat op het appel. Nauwelijks of geen politieke of feministische organisaties, althans niet zichtbaar.

Ik ben een koele minnaar van het zich profileren van politieke organisaties in burgerprotesten, maar dit keer, omdat het om een solidariteitsmanifestatie ging, had ik graag de linkse en feministische vrienden gezien, voor een keer graag met vlag en wimpel.

Foto: LDC

Iemand die ik daarover aansprak weet het aan de korte mobilisatietijd van amper een paar dagen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de hoofddoekkwestie er voor iets tussen zit. Links blijft worstelen met de hoofddoek, ook veel feministen van Maghrebijnse afkomst bleven thuis. Marokkaanse en Turkse intelligentsia waren in geen omstreken te bespeuren.

Lastig om hier in België het recht op een hoofddoek te verdedigen en dan pal achter het protest tegen de verplichte hoofddoek elders te gaan staan. Blijkbaar. Nu, niet getreurd. Er is hoop voor Iran.

De slogans waren duidelijk: ‘No to compulsory Hijab’; ‘Keep the State out of women’s life’; ‘Controlling my body is my right. Not the states, nor religion, nor anyone else[s]’, ‘Le voile obligatoire est le symbole de l’asservissement des femmes’.

Foto: LDC

Opvallend veel lange slogans, het bevestigt het cliché van een literair volk. Maar ook veel politieke slogans. ‘Democracy for Iran’, ‘A bas la République Islamique’; ‘Down with the Islamic regime of Iran’, en ook nog een oproep, herhaaldelijk te zien: ‘General Strike’.

Die laatste suggestie is toch wel opvallend, want als het echt tot een algemene staking komt, wordt het spannend voor het regime. Dan zou een van de gescandeerde slogans wel eens bewaarheid kunnen worden: ‘Iran Yes, Mollahs No!’.

Foto: LDC

Foto: LDC

Foto LDC

Foto: LDC

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!