Foto: NewB

NewB lanceert oproep om ethische, duurzame bank te steunen

Het is tijdens de pandemie wat stil geweest in de media over de nieuwe ethische bank NewB. Dit nieuwe initiatief heeft nochtans allesbehalve stilgezeten. NewB lanceert een oproep voor steun van klanten, coöperanten en sympathisanten om zijn verdere ontwikkeling te financieren.

donderdag 29 september 2022 14:17
Spread the love

 

NewB heeft zich vanaf zijn oprichting gepositioneerd zich als een cruciale speler bij de financiering van de lokale economie en de energietransitie. De bank moet tegen 30 septemner een fondsenwerving van 40 miljoen euro afronden bij institutionele beleggers om de verdere ontwikkeling van haar activiteiten te financieren.

NewB vraagt daarom aan haar klanten, coöperanten en sympathisanten om hun steun uit te spreken voor het ambitieuze project van een Belgische ethische en duurzame burgerbank. Vanaf vandaag 29 september 2022 kan iedereen die de waarden van NewB deelt, tekenen voor een bank die de wereld kan veranderen.

In een persmededeling ligt NewB-CEO Thierry Smets deze oproep toe: “De recente gezondheidscrisis, de energiecrisis en daarmee ook de voortdurende prijsstijgingen onderstrepen de noodzaak van een lokale bank die duurzaamheid en transparantie hoog in het vaandel draagt. Zo kunnen burgers en sleutelsectoren – ook kmo’s actief in de lokale en sociale economie – de economische turbulentie beter aan.”

“Onze ethische en duurzame bank is broodnodig, ook al zal dit initiatief alleen niet volstaan om het hoofd te bieden aan de huidige economische, sociale en ecologische uitdagingen. NewB staat mijlen ver van ‘greenwashing’ praktijken en financiering van fossiele brandstoffen want zet het spaargeld in voor projecten met een duidelijke meerwaarde voor het milieu en de maatschappij.”

Deze oproep is een vervolg op de open brief die op 15 september gepubliceerd werd door Olivier De Schutter, Christine Mahy, Céline Nieuwenhuys en Jean-Pascal van Ypersele. Het is een flashback naar het ontstaan van de bank, waarbij iedereen zich massaal mobiliseerde om de bank tot leven te roepen. 24 middenveldorganisaties lanceerden het idee dat ondertussen wordt gesteund door 351 lidorganisaties en 117.000 burgercoöperanten.

Foto: newb.coop

Bijna twee jaar na de verworven banklicentie staat NewB vandaag voor een enorme uitdaging. Tussen nu en 30 september moet de bank 40 miljoen euro ophalen bij institutionele beleggers om professionele kredieten uit te bouwen, verder te groeien en de reglementaire bankratio’s te garanderen voor de komende jaren. Dit bedrag werd bepaald in overleg met de Belgische autoriteit voor prudentieel toezicht.

“Het vers kapitaal is nodig voor de verdere groei van onze coöperatieve bank om de lokale en sociale economie rechtstreeks te financieren, samen met de energietransitie. Zo houden we woord en zetten het geld van onze coöperanten in voor de samenleving, de planeet en de mensenrechten.”

NewB is de eerste nieuwe Belgische bank sinds meer dan 60 jaar. In lijn met de waarden van haar coöperanten financiert de bank alleen projecten met positieve impact op de samenleving en de planeet, projecten die bijdragen tot een beter leefbare wereld.

In bijna twee jaar tijd is het NewB-team erin geslaagd een 100% operationele bank op poten te zetten met een uitgebreid productgamma voor particulieren: bankrekeningen, verzekeringen, ‘groene’ beleggingsproducten en ‘groene’ leningen.

Vandaag telt de bank 20.000 klanten die ons allemaal samen 180 miljoen euro spaargeld toevertrouwen. Daarbij komen nog 50 miljoen euro die belegd zijn in het duurzaam investeringsfonds dat aan de strengste Europese standaarden voor duurzaamheid voldoet (artikel 9 of groen fonds).

Bovendien heeft de bank al voor een totaal van 7,3 miljoen euro krediet verleend aan projecten met een hoge toegevoegde waarde voor de samenleving of het milieu. Daarnaast werkt NewB momenteel aan een totaal nieuw soort renovatiekrediet als innovatief antwoord op de energiecrisis.

“NewB is een geweldig instrument dat overheden kunnen inzetten om hun economisch, ecologisch én sociaal beleid uit te voeren. Elke euro die in NewB geïnvesteerd wordt, levert 6 euro krediet op die wordt ingezet voor milieu- of sociale projecten zoals renovatie van bestaande gebouwen (energietransitie) of het stimuleren van de lokale economie. We beschikken over een fantastisch hefboompotentieel en we hebben ook de unieke kans om verder te werken aan een project dat werd opgestart door een burgerbeweging.”

 

De oproep van NewB loopt tot middernacht 30 september.

Zie vorige artikels op deze nieuws site over NewB.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!