Afbeelding van Dieter via Pixabay
IPS

Tot twintig dagen minder sneeuw in de Alpen vergeleken met jaren 1980

Tussen 1982 en 2020 is de periode van sneeuwbedekking in berggebieden wereldwijd met gemiddeld vijftien dagen afgenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Zwitserse onderzoekscentrum Eurac Research.

dinsdag 27 september 2022 14:24
Spread the love

 

Ook in de Alpen zijn er gemiddeld tien tot twintig dagen minder sneeuwbedekking, afhankelijk van de locatie. Het onderzoek bouwt voort op een studie van twee jaar geleden, die aantoonde dat er steeds minder sneeuw ligt in 78 procent van de berggebieden wereldwijd.

“Helaas hebben we die trends niet kunnen weerleggen, alleen bevestigen”, zegt Claudia Notarnicola, natuurkundige en enige auteur van de studie gepubliceerd in Scientific Reports.  “Op enkele uitzonderingen na nemen zowel de omvang als de duur van de sneeuwbedekking duidelijk af.”

Uitzonderingen

De weinige uitzonderingen die er zijn, zijn weinig bemoedigend. Zo veroorzaakte de uitbarsting van de Mexicaanse vulkaan El Chichon in het begin van de jaren tachtig een lichte afkoeling. Dat bevorderde even de sneeuwval, maar het fenomeen duurde niet lang.

De onderzoekster ontdekte enkele gevallen waarin zowel de bedekking als de sneeuwdagen waren toegenomen tussen 1982 en 2020, met name op enkele locaties in Centraal-Azië en in sommige valleien in de Verenigde Staten. “Er is echter geen wetenschappelijke consensus die dit kan verklaren, het kunnen andere effecten van klimaatverandering zijn”, aldus Notarnicola. De natuurkundige wijst er op dat het gaat om zeldzame uitzonderingen in een zeer negatieve globale context.

Afbeelding van Dieter via Pixabay 

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!