Queen Elizabeth II
Foto: Julian Calder, Wikimedia Commons / CC BY 4.0
and

Queen Elizabeth en de koloniale moordpartijen

Bij de dood van koningin Elizabeth II konden de lofbetuigingen niet op. Er was geen spatje kritiek te horen in onze mainstream media. Vanuit ex-kolonies van Groot-Brittannië en vanuit Ierland komen nochtans heel andere geluiden.

maandag 26 september 2022 13:14
Spread the love

 

De dood van koningin Elizabeth II was het onderwerp van een groot aantal artikelen, de ene nog lovender dan de ander. Zo bijvoorbeeld was de titel van een artikel in Le Monde van 9 september: “Elizabeth II: een wereldwijde rouw om ‘een uitzonderlijke koningin’”.

Slechts weinig artikelen vermelden dat tijdens haar regeerperiode, die in 1952 begon, koloniale moordpartijen in Afrika en het ergste geweld tegen Ierse onafhankelijkheidsactivisten plaatsvonden.

In Noord-Ierland werd de dood van de koningin dan ook begroet met getoeter en verwensingen, met name in de stad Derry, waar in 1972 een demonstratie bloedig werd neergeslagen en 14 pro-onafhankelijkheidsactivisten werden gedood.

In Noord-Ierland werd de dood van de koningin begroet met getoeter en verwensingen.

In het naburige Zuid-Ierland, dat in 1922 onafhankelijk werd na een gewelddadige bevrijdingsoorlog, werd de voetbalwedstrijd in Dublin op de avond van de dood van de koningin gemarkeerd door een gezang vanaf de tribunes: “Oh, Lizzie in a box”.

De krant Geo vat de reactie van de straten van beide Ierse steden op de dood van de koningin als volgt samen: “De video is meer dan 120.000 keer gedeeld op Twitter: hij toont honderden Ierse supporters die de dood van koningin Elizabeth II op 8 september vieren.”

In Noord-Ierland toont een andere opname mensen die feestvieren in een deel van de stad Derry. Chauffeurs toeteren voordat ze hun voertuigen midden op straat tot staan brengen en op het dak van hun wagen klimmen.

In Zuid-Afrika legde de partij Freedom Fighters in een verklaring uit waarom ze weigert de dood van de Britse vorstin te betreuren:

“Wij betreuren de dood van koningin Elizabeth niet omdat die ons herinnert aan een zeer tragische periode in de geschiedenis van ons land en Afrika. Tijdens haar 70-jarige bewind heeft de koningin nooit de wreedheden erkend die haar familie heeft toegebracht aan de inheemse volkeren van de landen overal in de wereld, waar Engeland is binnengevallen.”

“Tijdens haar 70-jarige bewind heeft de koningin nooit de wreedheden erkend die haar familie heeft toegebracht aan de inheemse volkeren.”

De toon is nog virulenter in Kenia, waar de Mau Mau-opstand voor onafhankelijkheid van 1952 tot 1956 wreed werd onderdrukt, met minstens 100.000 doden en meer dan 300.000 gevangenen tot gevolg. De Keniaanse journalist Patrick Gathara herinnert zich:

“Niemand vermeldt wat de Britten in Kenia deden toen zij koningin werd. De feiten trekken het sprookje in twijfel. Zoals de daden van de Britse regering in de komende decennia van haar bewind zullen aantonen, zal een fictief verhaal worden verteld om systematisch en voortdurend de waarheid van de koloniale onderwerping en plundering uit te wissen.”

“De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit zijn koloniale gebieden ging gepaard met de vernietiging, diefstal en het verbergen van enorme stapels beschamende documenten, waaronder details over de gruwelijke systematische mishandeling en moord op gevangenen tijdens de noodtoestand van 1950 in Kenia.”

“Als constitutioneel monarch was de koningin misschien niet noodzakelijkerwijs op de hoogte van alles wat in haar naam werd gedaan, maar haar verzuim om dit openlijk te erkennen blijft volledig haar verantwoordelijkheid.”

In Barbados en Jamaica, en in het hele voormalige Engelse Caribische gebied, herinneren andere stemmen eraan dat de koningin en meer in het algemeen de kroon de eisen voor herstelbetalingen voor de slavenhandel en de slavernij afwezen. Die stellingnames van de Britse Kroon leidden op Barbados op 30 november 2021 tot het uitroepen van de Republiek en het afzetten van Elizabeth II als staatshoofd.

“Totdat de konijnen historici zullen hebben, zal de geschiedenis worden verteld door de jagers”.

Diezelfde stellingnames van Elizabeth II verklaren ook de betogingen om herstelbetalingen te eisen in maart en april 2022 toen de troonopvolgers Belize, Jamaica, de Bahama’s, Grenada, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda en Saint Lucia bezochten.

Dit is verre van de roman van een “uitzonderlijke koningin”. Geschiedenis wordt bepaald door wie haar schrijft. Zoals de historicus Howard Zinn zei: “Totdat de konijnen historici zullen hebben, zal de geschiedenis worden verteld door de jagers”.

 

Dit is de vertaling door Frans De Maegd van het tweede deel van een videoboodschap in de reeks ‘De wereld van onderuit’ op Investig’action.

 

Om meer te weten:

Courtney Vinopal, Barbado’s afscheiding van de Britse monarchie doet de roep om herstelbetalingen herleven.

‘De Caribische natie zal stemmen over de vraag of koning Karel III als staatshoofd moet worden afgezet’, aldus de premier, nu de dood van de koningin een nieuw debat op gang brengt over de gevolgen van het kolonialisme”, yahoo.com.

 

Lees ook: De koningin en haar erfenis: het Groot-Brittannië van de 21ste eeuw zag er nog nooit zo middeleeuws uit.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!