luchtverontreiniging
Foto: TF3000 via Pixabay
IPS

Duitse gezinnen klagen overheid aan wegens luchtvervuiling

Inwoners van verschillende Duitse steden klagen de federale overheid aan voor de gezondheidsimpact die de luchtvervuiling in Duitsland heeft op zijn burgers.

maandag 26 september 2022 14:30
Spread the love

 

In september vorig jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereldwijde luchtkwaliteitsnormen aangescherpt, omdat de medische bewijslast tegen luchtvervuiling toeneemt.

Een groep van zeven Duitse gezinnen stapt nu naar de rechter omdat de Duitse luchtverontreinigingswet sindsdien ongewijzigd is gebleven. Onder de nieuwe WHO-richtlijnen, ademen Duitsers lucht in die ongezonde concentraties fijnstof en stikstofdioxide bevat. In grote steden zoals Berlijn, Düsseldorf of München worden de WHO-waarden makkelijk overschreden met een factor van vier tot vijf.

Vroegtijdige overlijdens

Voor alle duidelijkheid: volgens onderzoek van de WHO ademt zowat de hele wereldbevolking lucht in die gevaarlijk is voor de gezondheid. Volgens het Europese Milieuagentschap (EEA) sterven jaarlijks 300.000 Europeanen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling.  Wereldwijd gaat het volgens recent onderzoek om 4,5 miljoen vroegtijdige overlijdens

Omdat de Duitse overheid geen moeite doet om de luchtkwaliteit in overeenstemming te brengen met de meest recente wetenschap, vinden de eisers dat hun gezondheid en die van hun kinderen blootgesteld wordt aan schadelijke vervuiling.

“Ik onderneem actie voor mijn twee kinderen”, zegt mede-eiser Constanze uit Düsseldorf. “Ze verdienen het om gezond op te groeien. Het stadsleven zou hen niet moeten veroordelen om ziek te worden door luchtvervuiling en de gevolgen ervan voor de rest van hun leven met zich mee te dragen.”

Hervorming Europese regels

De rechtszaak wordt ondersteund door milieuorganisatie ClientEarth, dat vorig jaar ook al een gelijkaardige Belgische rechtszaak won in België. In die zaak klaagden de ngo samen met vijf Brusselaars het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan omdat de luchtkwaliteit niet nauwkeurig gemeten werd in de hoofdstad. De rechter gaf hen uiteindelijk gelijk.

De Duitse rechtszaak vindt plaats tegen de achtergrond van de EU die haar belangrijkste luchtkwaliteitswet aan het hervormen is. Momenteel zijn de bindende luchtkwaliteitsnormen van de EU een pak minder streng dan die van de WHO.

“Wat nodig is, is eenvoudig: afstemming van nationale luchtkwaliteitswetten op de wetenschap die is opgesteld door ‘s werelds toonaangevende experts”, zegt Irmina Kotiuk, advocaat van ClientEarth. “Dat is het absolute minimum dat onze leiders zouden moeten doen om mensen te beschermen.”

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!