ACLVB, ACV en ABVV tijdens betoging in Brussel. Foto: Gérald Garitan/CC BY-SA 3:0
Interview -

21 september, betoging voor koopkracht en betaalbare energie: “De mensen verwachten actie van hun vakbond”

Op 21 september mobiliseren de vakbonden in Brussel voor betaalbare energie en bescherming van de koopkracht. "Wij zijn uitgeteld, de situatie is onhoudbaar", klinkt het bij het ABVV. "De energiefactuur en de winkelkar wegen loodzwaar", zegt het ACV. Wij namen de temperatuur op bij twee gedreven vakbondsmensen.

dinsdag 20 september 2022 17:57
Spread the love

 

Rudi Van Rompaey is vakbondsdelegué voor BBTK, de bediendenbond binnen het ABVV, bij Maersk. Dat bedrijf verscheept wereldwijd containers. Het ABVV roept alle leden op om naar Brussel te komen. Na een samenkomst op het Muntplein trekt de betoging naar de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Rudi ziet veel actiebereidheid bij zijn collega’s:

“Verschillende collega’s gaan voor het eerst mee staken en betogen. Eén van hen is een alleenstaande vader. Hij krijgt nu een energiefactuur van 4.750 euro op zijn dak. Zijn nieuwe voorschotfactuur bedraagt 650 euro. Dat is evenveel als hij aan huur betaalt!”

“Een dag staken is een dag geen loon. Nu alles duurder wordt twijfelen sommigen of ze zich wel een stakingsdag kunnen permitteren. Eén van mijn collega’s heeft geen spaargeld. Toch komt ze morgen mee betogen, ze vindt het belangrijk om nu een signaal te geven.”

Lut Cromphout is voorzitter van ACV Puls. Ze werkt als verpleegster in het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde. Haar vakbond roept enkel de militanten op om morgen naar het Muntplein in Brussel te komen.

“In juni kwamen er al 80.000 mensen op straat voor meer loon, en die beweging kan nog groeien.” (Lut Cromphout, ACV Puls)

“We gaan de zorg niet platleggen deze keer. Maar de mensen verwachten wel actie van hun vakbond. Op 9 november is er een nationale staking. Reken maar dat er dan veel mensen uit de zorg aanwezig zullen zijn. Onze leden zijn actief in de Witte Woede, maar ook het huidige protest tegen prijsstijgingen en voor een maximumprijs op energie leeft erg sterk op de werkvloer. In juni kwamen er al 80.000 mensen op straat voor meer loon, en die beweging kan nog groeien.”

“Ook bij ons zie je mensen die niet kunnen meestaken omdat ze zich geen inkomensverlies kunnen permitteren. Ik heb een collega die in het weekend een flexi-job moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij is alleenstaande moeder. Combineer dat maar eens met 2 jobs. Niet iedereen durft luidop te zeggen dat ze de rekeningen niet kunnen betalen, maar als vakbondsafgevaardigde merk je natuurlijk wel dat het toeneemt.”

Energiefactuur te duur

Beide vakbonden willen maatregelen om de energiefactuur te doen dalen. Het ABVV wil een maximumprijs voor energie. Lut van het ACV is het daarmee eens:

“Energie moet voor iedereen betaalbaar zijn. Een eenmalig chequeske zal niet volstaan, er moet een maximumprijs komen.”

“Energie is een basisbehoefte. Die zou in publieke handen moeten zijn.” (Rudi Van Rompaey, BBTK)

Bij ACV willen ze de superwinsten van de energiebedrijven sterk belasten. Iets waar ook ABVV’er Rudi oor naar heeft:

“Voor mij is het duidelijk, er moet een maximumprijs voor elektriciteit ingesteld worden. Vandaag verkoopt Engie goedkope elektriciteit uit de kerncentrales voor de prijs van elektriciteit uit gascentrales. De meeropbrengst gaat naar de aandeelhouders. Ik vind dat we die superwinsten moeten wegbelasten. En verder, energie is een basisbehoefte. Die zou in publieke handen moeten zijn.”

Lut: “Ik vind persoonlijk ook dat energie in publieke handen moet komen. Net als gezondheidszorg, openbaar vervoer en onderwijs. Basisbehoeften in publieke handen, dat is ons beste wapen tegen armoede.”

Loonnormwet moet weg

De stijgende energieprijzen zijn er mee oorzaak van dat de inflatie dit jaar volgens de Europese definitie meer dan 9 procent bedraagt. Zowel ABVV als ACV willen het einde van de loonnormwet, die de reële loonstijgingen beperkt tot 0,4 procent. Aan de indexering van de lonen zelf mag volgens hen niet geraakt worden.

Lut: “Bedrijven die veel winst maken moeten zich niet verstoppen achter die loonnormwet. We zijn verantwoordelijke vakbonden, we gaan geen bedrijven het bankroet indrijven. Maar we willen vrije onderhandelingen, loonstijgingen in functie van wat een bedrijf kan dragen.”

Rudi: “Maersk is een bedrijf waar de lonen behoorlijk zijn. Maar de prijzen stijgen zo snel en zo hoog dat een redelijk loon straks niet meer volstaat. Ons bedrijf heeft het afgelopen jaar 25 miljard euro winst gemaakt. De werknemers kregen een eenmalige bonus. Het wordt tijd dat de lonen structureel omhoog gaan.”

“Het wordt tijd dat de lonen structureel omhoog gaan.” (Rudi Van Rompaey, BBTK)

“Onze eisen zijn niet tegen het bedrijf gericht. Het is de overheid die de loonnormwet moet afschaffen en een maximumprijs voor energie moet opleggen. Door toch in de bedrijven te staken verhogen we de druk. We dwingen onze bazen en hun organisaties zoals het VBO om mee onze eisen te verdedigen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!