Ander internationaal nieuws, niet de versie van de grote persagentschappen...
Mediakritiek -

Gezond tegendraads leesvoer: onze selectie uit andere alternatieve media

Op internet circuleert heel wat nepnieuws en foute informatie. We horen het dagelijks verkondigd door onze mainstream media. En dat klopt. Deels. Er is immers ook heel wat uitstekende informatie beschikbaar waar zij het liever niet over hebben, heel veel zelfs. Hier onze suggestie van de voorbije dagen.

vrijdag 16 september 2022 11:12
Spread the love

 

Over Syrië horen we nog weinig, ook al is de ellende daar verre van voorbij. Herinner je de beschuldiging van het gebruik van gifgas door het regime? Het OPCW, het internationaal orgaan dat het gebruik chemische wapens onderzoekt, heeft in Syrië de dubieuze organisatie Witte Helmen ingezet voor hun informatie en brak daarmee alle regels voor ernstige verzameling van bewijzen. Een ‘vergeten’ schandaal door Aaron Maté van The Grayzone.

 

Het laatste woord is nog steeds niet gezegd over wat kort na de presidentsverkiezingen in de VS gebeurde en dat ging over meer dan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Alleen idioten geloven dat dit politiek-economisch systeem de fascistoïde verglijding in de VS kan stoppen. Trump is verre van uitgeschakeld. Een verontrustende analyse van Amerikaans auteur Paul Street in het onvolprezen Counterpunch.

 

Een lang maar zéér boeiend interview met voormalig president Evo Morales van Bolivia, waarin hij de rol van de VS (en Groot-Brittannië!) in de staatsgreep van 2019 toelicht en terugblikt op zijn 13 jaar presidentschap van zijn land. “Wij hebben bewezen dat een ander Bolivia mogelijk is”. Zijn presidentschap was een ommekeer van 500 jaar kolonialisme en neokolonialisme.

 

Onafhankelijke journaliste Diana Johnstone is geen lieveling van de mainstream media – een understatement. Je hoeft het niet met haar eens te zijn om te erkennen dat zij een tegenstem is die mag gehoord worden, ook in de mainstream media, als die echt tegensprekelijk debat zouden toelaten. De EU bereidt zich onder leiding van Duitsland voor op een lange oorlog in Oekraïne, die ingaat tegen de belangen van de Europeanen en zware sociale instabiliteit zal veroorzaken.

 

In Zweden belanden de sociaal-democraten op de oppositiebanken, ook al blijven ze na de verkiezingen de grootste partij. Deze analyse werd geschreven voor bekend was dat de liberalen met rechts én extreem-rechts een regeringsmeerderheid gaan vormen met één stem over in het parlement. Extreemrechts wordt de tweede grootste partij. De toekomst van Zweden blijft een onzeker en onstabiel voorbeeld voor Europa.

 

Ooit was hij federaal minister van Financiën voor de SPD in de roodgroene coalitie van Gerhard Schröder. Vandaag is Oskar Lafontaine een zeer kritische stem in Duitsland tegen het neoliberale beleid van de voorbij twintig jaar. De beslissing om terug zwaar te investeren in een aanvalsleger keurt hij volledig af. “Duitsland handelt als een Amerikaanse vazal in de oorlog tegen Oekraïne.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!