Reclame voor automerken. Lege wegen, landschap, natuur... Foto: quora.com
IPS

Banden platzetten voor het klimaat: actiegroep viseert SUV’s in verschillende landen

Woensdagochtend stonden honderden SUV-eigenaars in negen landen vreemd te kijken toen de banden van hun auto bleken platgezet. Met de actie vraagt Tyre Extinguishers aandacht voor de klimaatramp die deze wagens in hun ogen zijn.

maandag 12 september 2022 12:41
Spread the love

 

De nacht van 6 op 7 september – exact twee maanden voor de start van de klimaattop in Egypte (COP27) – trokken honderden burgers in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Noorwegen, Denemarken, Tsjechië en Canada de straat op.

Ze gaven gevolg aan de oproep van Tyre Extinguishers om de banden van SUV’s plat te zetten en hun actie te verduidelijken in een folder die ze achter de ruitenwisser achterlieten.

Daarin staat te lezen dat hun daad er een is ‘voor de eigen veiligheid’ van de auto-eigenaar.

In Groot-Brittannië werden ook de banden van actrice Jessie Wallace van de populaire serie Eastenders platgezet, alsook die van een voormalig BP-kopstuk, Lord John Browne.

Vervuilend en gevaarlijk

Ze vragen een ban op SUV’s in steden, zwaardere taksen op vervuilende auto’s en massale investeringen in openbaar vervoer.

De groep wil met de actie aandacht vragen voor het feit dat SUV’s sterk vervuilend zijn en bovendien erg gevaarlijk (voor de tegenpartij) bij een botsing.

De groep viseert ook elektrische SUV’s omdat ze deze zware auto’s net zo gevaarlijk vinden in stedelijk gebied. “Een kind dat wordt doodgereden door een massieve SUV, zit er niet mee in of die elektrisch was of niet”, aldus Tyre Extinguishers.

Ze zijn van mening dat de tijd om beleefde klimaatactie te voeren voorbij is en vragen een ban op SUV’s in steden, zwaardere taksen op vervuilende auto’s en massale investeringen in openbaar vervoer.

Klimaatimpact

Bijna de helft (45 procent) van alle wagens die in 2021 de toonzaal uitreden, was een SUV, blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Omdat de wagens zwaarder en hoger zijn dan een vergelijkbare middenklasser, verbruiken ze gemiddeld 20 procent meer brandstof en stoten ze 16 gram meer CO2 per kilometer uit.

Mochten alle SUV’s een afzonderlijk land voorstellen, dan zou het de zesde grootste uitstoter ter wereld zijn. Met een uitstoot van meer dan 900 miljoen ton CO2 is dat meer dan de industrielanden Duitsland en Japan.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!