Foto: Han Soete
Fotoreportage - , and

BOREALIS: slachtoffers mensenhandel gaan door tot ze krijgen waar ze recht op hebben

De 119 vergeten arbeiders die óók slachtoffer zijn van de mensenhandel door Borealis worden nog steeds niet geholpen. Zij hebben geen inkomen en dreigen uit huis gezet te worden. De 119 Turkse en Bengalese arbeiders doen toch onverminderd door tot ze krijgen waar ze recht op hebben: hun oranje kaart. Zo kunnen ze in België werk zoeken en geld verdienen om op te sturen naar hun families. Vandaag voerden ze actie op het Operaplein in Antwerpen: "We need help, don't forget us!

vrijdag 9 september 2022 14:54
Spread the love

 

De sociale inspectie en politie ontdekten begin juli 174 slachtoffers van mensenhandel op een grote werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen. Deze mensen werkten mee aan een nieuwe fabriek voor de productie van propyleen, de grondstof van plastiek. Niet als gewone arbeiders, maar als uitgebuite arbeiders. Zij kregen ongeveer 600 euro per maand, terwijl ze meer dan 10 uur per dag werkten op 6 dagen in de week. Ver beneden het minimumloon.

Lees voor meer context: Vergeten slachtoffers van mensenhandel Borealis in actie: “There is no time left!”

55 van de slachtoffers, van Filipijnse en Bengaalse afkomst, werden kort nadien uit hun woningen gehaald omdat deze onbewoonbaar waren verklaard wegens hun erbarmelijke staat en brandonveiligheid. Voor hen werd de procedure mensenhandel opgestart door hulporganisatie Payoke [1].

In tegenstelling tot de 55 andere werknemers, onder wie Filipino’s en Bengalezen, hebben deze 119 mensen nog geen oranje kaart gekregen, die men krijgt na opstart van de procedure mensenhandel. Die kaart biedt niet alleen tijdelijk verblijfsrecht, maar ook het recht op opvang en de mogelijkheid om te werken bij eender welke werkgever.

Zij hebben nu geen inkomen meer, velen werden niet uitbetaald voor hun laatste maanden werk en de Turkse arbeiders dreigen uit huis gezet te worden. Dit omdat zij nog steeds in gebouwen van onderaannemer IREM verblijven, die het gebouw maar tot begin september huurt waardoor de arbeiders er door de eigenaar van de gebouwen via een proces bij de Vrederechter uit huis gezet kunnen worden.

Vandaag, vrijdagnamiddag 9 september vindt in Brussel een Interdepartementaal overleg plaats tussen onder andere Dienst Vreemdelingenzaken, Payoke en de verschillende regeringen over de hulp aan de 119 vergeten slachtoffers. Als er vandaag niets uit de bus komt, zullen de arbeiders blijven doorgaan, tot ze krijgen waar ze recht op hebben: hun oranje kaart.

 

Bekijk hier de video van de actie op 9 september op het Operaplein in Antwerpen:

 

Fotoverslag:

Foto: Han Soete

Foto: Han Soete

Foto: Han Soete

Foto: Han Soete

Foto: Han Soete

 

Notes:

[1] Vanaf het moment dat politiediensten iemand ontdekken die mogelijk slachtoffer is van mensenhandel, sturen zij de persoon in kwestie door naar Payoke. Daar start na toestemming van de Arbeidsauditeur en ook de Dienst Vreemdelingenzaken de procedure mensenhandel. Als de persoon in kwestie blijft meewerken tijdens de procedure krijgt die een oranje kaart en als er een strafprocedure tegen de dader komt ook een langdurig verblijfsrecht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!