Actie op Sint-Jansplein door slachtoffers mensenhandel Borealis. Foto: Evi Van Thienen
Reportage -

Vergeten slachtoffers van mensenhandel Borealis in actie: “There is no time left!”

55 van de slachtoffers van mensenhandel die begin juli op een werf van chemiereus Borealis zijn ontdekt, krijgen intussen de nodige hulp. Maar de 119 andere slachtoffers blijven achter. "Zij hebben geen inkomen en dreigen uit huis te worden gezet", legt advocate Mieke Van Laer van PROGRESS Lawyers Network uit. Tientallen van hen kwamen op dinsdag 7 september samen op het Sint-Jansplein in Antwerpen, en riepen: "Don't forget us, there is no time left. We need help!"

woensdag 7 september 2022 09:14
Spread the love

 

De sociale inspectie en politie ontdekten begin juli 174 slachtoffers van mensenhandel op een grote werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen. Deze mensen werkten mee aan een nieuwe fabriek voor de productie van propyleen, de grondstof van plastiek. Niet als gewone arbeiders, maar als uitgebuite arbeiders. Zij kregen ongeveer 600 euro per maand, terwijl ze meer dan 10 uur per dag werkten op 6 dagen in de week. Ver beneden het minimumloon.

55 van de slachtoffers, van Filipijnse en Bengaalse afkomst, werden kort nadien uit hun woningen gehaald omdat deze onbewoonbaar waren verklaard wegens hun erbarmelijke staat en brandonveiligheid. Voor hen werd de procedure mensenhandel opgestart door hulporganisatie Payoke [2].

119 mensen blijven achter

Maar zij waren niet alleen, er zijn ook de 119 andere slachtoffers, die nu vergeten worden. Wie zij juist zijn? Het gaat over een groep arbeiders van Bengaalse afkomst die op de dag van de ontruiming van de woningen niet thuis waren, en een andere groep van Turkse arbeiders die elders gehuisvest waren. Die laatsten stonden enkele dagen later aan het politiekantoor in de Handelstraat in Antwerpen, om duidelijk te maken dat óók zij slachtoffer zijn.

In groep liepen ze vandaag het Sint-Jansplein in Antwerpen rond, met in hun handen de krantenkoppen van gisteren in de lucht. “We need help! Don’t forget us, there’s no time left!

“Gisteren is hun verhaal in de pers ontploft door onze eerste actie, en onze cliënten zullen de druk blijven opvoeren, want zij hebben al twee maanden geen inkomen meer en dreigen nu ook uit hun huis te worden gezet”, vertelt advocate Mieke Van Laer van PROGRESS Lawyers Network [1], die ook aanwezig is.

Foto: Evi Van Thienen

Oranje kaart

“In tegenstelling tot de 55 andere werknemers, onder wie Filipino’s en Bengalezen, hebben deze 119 mensen nog geen oranje kaart gekregen, die men krijgt na opstart van de procedure mensenhandel, en die niet alleen tijdelijk verblijfsrecht biedt, maar ook het recht op opvang en de mogelijkheid om te werken bij eender welke werkgever.

Dat is discriminatie want zij worden nu niet begeleid. Ze hebben geen kans om werk te zoeken, geld te verdienen, en bovendien riskeert een groot deel onder hen het dak boven hun hoofd te verliezen”, gaat Mieke Van Laer verder.

“Dat komt omdat zij nog verblijven in de gebouwen van onderaannemer IREM, maar IREM zegt nu dat het contract is gestopt dus dat zij de gebouwen ook niet meer verder zullen huren. De eigenaar van de woningen kan dus een procedure bij de vrederechter starten om onze cliënten uit hun woning te zetten.” De advocate legt uit dat dit voor velen echt een ramp is omdat zij nog niet erkend zijn als slachtoffer van internationale mensenhandel door Payoke, waardoor zij dus nog geen oranje kaart kregen en geen enkel perspectief hebben.

Foto: Evi Van Thienen

Geen plaats bij Payoke

“Vzw Payoke, die instaat voor slachtofferhulp bij slachtoffers van mensenhandel, ving de 55 mensen op met behulp van stad Antwerpen. Stad Antwerpen huurt een hotel zodat al deze 55 mensen onderdak krijgen. Payoke zei op dat moment al onderbemand te zijn, en dat ze al helemaal geen ruimte hebben voor de 119 andere mensen.”

“Nu doen wij eigenlijk de taak van Payoke, zij staan in het geval van mensenhandel in voor de begeleiding, zowel administratief, psychologisch als gerechtelijk. We moeten daarom druk blijven opvoeren door acties te organiseren, tot er resultaat is en onze cliënten beschermd worden.”

Actie, actie en nog eens actie… tot er geluisterd wordt

Vrijdag is een belangrijk moment, vertelt Mieke. “Dan vindt interdepartementaal overleg in Brussel plaats, tussen onder andere Payoke en de Dienst Vreemdelingenzaken.”

“Deze mensen zijn naar hier gelokt via een heleboel onderaannemers vanuit Bangladesh en Turkije. Er werd hen een goed loon beloofd zodat ze geld zouden kunnen opsturen naar hun families. Velen onder hen zijn huisvaders die de schoolkosten van hun kinderen moeten betalen, en van wie de families in erbarmelijke armoedesituaties leven.”

Foto: Evi Van Thienen

“Het zou eigenlijk goed zijn mocht de overheid bijvoorbeeld de huur overnemen van de gebouwen waar de Turkse arbeiders nu verblijven, zo kunnen zij gewoon blijven wonen waar ze wonen. Het is enorm belangrijk de druk op te voeren, en het werkt ook. Daarom gaan we morgen en de dagen daarna ook actie blijven voeren.”

De actievoerders komen op het eind van de actie samen met hun advocaten Mieke Van Laer en Jan Buelens en een paar mensen van Solidariteams die eten uitdelen. De actievoerders laten duidelijk weten dat ze niet zullen opgeven tot ze krijgen waar ze recht op hebben. Ook vandaag wordt actiegevoerd op de Ossenmarkt in Antwerpen, ook daar zal DeWereldMorgen aanwezig zijn.

 

Notes:

[1] PROGRESS Lawyers Network vertegenwoordigt momenteel 93 van de 119 arbeiders.

[2] Vanaf het moment dat politiediensten iemand ontdekken die mogelijk slachtoffer is van mensenhandel, sturen zij de persoon in kwestie door naar Payoke. Daar start na toestemming van de Arbeidsauditeur en ook de Dienst Vreemdelingenzaken de procedure mensenhandel. Als de persoon in kwestie blijft meewerken tijdens de procedure krijgt die een oranje kaart en als er een strafprocedure tegen de dader komt ook een langdurig verblijfsrecht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!