Oxfam: EU moet alle crisisprofiterende bedrijven belasten

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, stelt voor om een plafond in te voeren voor de inkomsten van bedrijven die elektriciteit produceren met lage kosten en een solidariteitsbijdrage van bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken. De inkomsten uit deze onverwachte winsten zullen naar mensen en bedrijven gaan om hen te helpen met de recente stijging van de energieprijzen en om te investeren in hernieuwbare energiebronnen van eigen bodem. Oxfam EU wil een belasting op de overwinsten van alle bedrijven die van de crisis profiteren.

woensdag 7 september 2022 15:12
Spread the love

 

In mei 2022 bracht Oxfam het rapport Profiting from pain uit, waarin de organisatie een beeld schetst van de megawinsten die tijdens de Covid- en energiecrises geboekt werden. Zo is het fortuin van voedsel- en energiemiljardairs is de afgelopen twee jaar met 453 miljard dollar gestegen, wat neerkomt op elke twee dagen 1 miljard dollar. Vijf van de grootste energiebedrijven (BP, Shell, Total Energies, Exxon en Chevron) maken samen 2.600 dollar winst per seconde. De pandemie heeft 40 nieuwe farmaceutische miljardairs gecreëerd en er zijn nu 62 nieuwe voedselmiljardairs.

In november 2021 schatte de People Vaccine Alliance, waar Oxfam deel van uitmaakt, dat Pfizer, BioNTech en Moderna in 2021 samen een winst vóór belastingen van 34 miljard dollar zullen maken. De monopolies van deze bedrijven hebben tijdens de pandemie vijf nieuwe miljardairs voortgebracht, met een gecombineerd nettovermogen van 35,1 miljard dollar.

In september 2020 schatte Oxfam dat een tijdelijke belasting op de overwinsten van de 32 mondiale ondernemingen die tijdens de pandemie het meest hebben geprofiteerd, in 2020 104 miljard dollar had kunnen opleveren, genoeg om alle werknemers werkloosheidsbescherming te bieden en alle kinderen en ouderen in de armste landen financieel te ondersteunen. Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft alleen al waren in september 2020 goed voor 46 miljard dollar aan extra pandemiewinsten.

Chiara Putaturo, belastingdeskundige van Oxfam EU vind de verklaring va Ursula Von der Leyen een stap in de goede richting, maar dat enkel een deel van het probleem aangepakt wordt. Oxfam wil een belasting op de overwinsten van alle bedrijven die van de crisis profiteren.

“In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben grote multinationals uit allerlei sectoren, zoals de farmaceutische industrie, de hightechsector, de energie- en de voedingssector, enorme winsten gemaakt. Ondertussen stijgt de inflatie en vervallen steeds meer mensen in armoede. Inkomsten uit een brede belastingen op overwinsten zullen ervoor zorgen dat het niet de armsten zijn die de hoogste prijs betalen”, aldus Putaturo.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!