Interview, Video - and

DeWereldMorgen.be sprak met Gie Goris over 75 jaar onafhankelijkheid van India

Gie Goris, oud-hoofdredacteur van MO*, bezocht India ontelbare malen en sprak er politici, academici en gewone Indiërs. Over India, een van de twee grootste landen ter wereld met 1,4 miljard inwoners, is hier te weinig bekend. In deze boeiende toelichting reist Gie Goris van het Indische Rijk over de kolonisatie en de onafhankelijkheidsstrijd naar het hedendaagse India, met zijn potentieel en zijn problemen en werpt hij een blik op de toekomst.

maandag 5 september 2022 16:13

 

Gie Goris neemt ons mee op een tijdreis door het Indische Rijk voor de kolonisatie, doorheen de kolonisatie naar het trauma van de splitsing in twee staten. Het onafhankelijke India wilde terug een wereldspeler worden. India’s vader des vaderlands Mahatma Gandhi dacht er anders over maar werd niet gevolgd.

In de jaren 2000 werd de staatsgeleide economie ge(neo)liberaliseerd, met als gevolg enorme groeicijfers maar ook catastrofaal toegenomen ongelijkheid en armoede.

We bekijken tevens de hedendaagse rol van India in de wereld. Is eerste minister Modi de Indiase Trump zoals wel eens wordt beweerd? Onze tijdreis door India eindigt met een blik op de uitdagingen van de toekomst.

Gie Goris spreekt over 75 jaar onafhankelijkheid van India.

Klik op de foto voor de video

Klik op de tijdscodes in de tekst (Meer tonen) onder de YouTube voor het hoofdstuk dat je interesseert. Klik op het icoon rechtsonder in beeld voor Nederlandse ondertitels. Camera, regie: Koen Ooms.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!