Beeld van de Ijzerwake in 2009. Foto: publiek domein
Vlaamse Geuzen

De IJzerwake heeft een zwak voor fascisme in haar DNA

De IJzerwake kan niet meer plaatsvinden in Ieper, de City of Peace. Als ze toch een vergunning zou krijgen zal daar een breed democratisch protest tegen moeten worden georganiseerd.

donderdag 1 september 2022 10:27
Spread the love

 

De IJzerwake werd de afgelopen jaren genegeerd als een kleinschalig, zielig en nutteloos gedoe van een steeds kleiner aantal, steeds meer verouderende knorrige fascisten en seperatisten op een verloren veld in Ieper bij een Monument voor drie soldaten (waaronder een waal), die er niet meer lagen en waarvan de luttele overblijfselen gezamenlijk in 1 lijkkist werden gestoken omdat het onmogelijk was om de 2 Vlamingen en die ene Waal te onderscheiden.

De kist bevindt zich momenteel in de toren in Diksmuide, maar zowel op het monument als op de toren wordt nergens ook maar enig respect getoond voor de gevallen Waalse soldaat. De hele viering van het westerfront aan de IJzer is trouwens een erg rechtse woke-cancelculture van Waalse, zwarte of islamitische soldaten en eenheden die er vochten en stierven naast de Vlaamse jongens, en door de officieren op dezelfde schandalige manier werden behandeld en door de generaals als kanonnenvlees werden opgediend aan de tegenstander, terwijl zij zelf vanop een veilige afstand toekeken.

Het is trouwens belangrijk om op te merken dat de organisatie IJzerbedevaart in feite verantwoordelijk is voor het beheer van dat monument in Ieper en voor de evenementen die er rond gebeuren of er gebruik van maakten. Het Ijzerbedevaartcomité heeft de stad Ieper een duidelijk negatief advies gegeven over Frontnacht, maar over de IJzerwake zelf was er dit jaar geen uitsluitsel.

De IJzerbedevaart heeft dus wel degelijk een verantwoordelijkheid over de jarenlange aanwezigheid van fascisten op de IJzerwake en voor de herdenkingen van Nazi-collaborateurs in allerhande duidelijke en meer verborgen vormen. De IJzerbedevaart wordt daar trouwens door onze Vlaamse regering voor betaald met geld van ons allemaal.

Rellen in 1995

De reden dat de IJzerbedevaart weinig zin had en heeft om zich te bemoeien met de IJzerwake is dat de IJzerwake is ontstaan na de hevige neonazirellen in 1995 aan de vooravond van de IJzerbedevaart, waarbij honderden buitenlandse fascisten het land werden uitgezet nadat ze probeerden de rijkswachtskazerne te bestormen om VMO-leider Bert Eriksson te bevrijden.

En in 1996 toen de radicaalste Belgiëhaters, onder wie veel Vlaams Blokkers probeerden om in 1996 het podium en de organisatie zelf over te nemen omdat ze die te gematigd, te democratisch en te links vonden. Hugo Schiltz zei toen de gevleugelde woorden dat niet iedereen met een Vlaamse Vlag achting verdient.

Vanaf 2003 vond de IJzerwake plaats op een weide die ze ondertussen door crowdfunding zelf ook gekocht hebben (25.000 euro werd in een mum van tijd verzameld). Het bleek een verzameling van nostalgische verzuurden die een paar uur eer wilden betuigen aan het ondertussen verdwenen Apartheid in Zuid-Afrika, de Vlaamse SS-vrijwilligers die aan het Oostfront gingen vechten en moorden en de ‘echte Vlaamse leiders’ zoals de nazi-collaborateurs August Borms, Cyriel Verschaeve en het VNV.

Traditioneel waren er ook de vlaggen, de trommels, het koortje, de folkmuziek en de boekenstands met boeken over hun verloren gegane betere tijden. Traditioneel wordt er jaarlijks opgeroepen tot onafhankelijkheid door een verbond tussen Vlaams Belang en NVA en traditioneel krijgen ze enkele kleine artikels in de pers waarna het leven doorgaat en alles bleef zoals het was.

Enkel de antifascistische activisten wezen elk jaar op de aanwezigheid van bepaalde binnen- of buitenlandse fascisten, maar zonder veel effect.

De aard van het beestje

Ik kan nog steeds niet begrijpen wat de organisatoren bezielde en welk soort water ze hadden gedronken. Of was het de ver gevorderde leeftijd van de voorzitter of de midlifecrisis van anderen of de dadingsdrang van enkele jongere organisatoren – of een combinatie van alle drie – maar in een geest van collectieve waanzin werd dit jaar een spektakel opgevoerd dat ik objectief gezien nog steeds niet begrijp.

Maar ik vermoed dat het fascistische DNA in de IJzerwake sterker was dan hun gezond verstand. De aard van het beestje kwam in alle openheid in de openbaarheid zonder dat daar ook maar enige twijfel over bestaat.

Al was het maar omdat volgend jaar normaal gezien 20 jaar IJzerwake had kunnen gevierd worden en men er dus alle belang bij had om het dit jaar zo normaal mogelijk te laten verlopen zodat ze volgend jaar echt groots zouden kunnen uitpakken.

Maar ik vermoed dat het fascistische DNA in de IJzerwake sterker was dan hun gezond verstand. De aard van het beestje kwam in alle openheid in de openbaarheid zonder dat daar ook maar enige twijfel over bestaat. Het was alsof ze de verkiezingen reeds met een volstrekte meerderheid hadden gewonnen en niemand hen nog een duimbreed in de weg zou leggen.

Hammerskins

Nochtans was het niet zo eenvoudig om iedereen in het begin te overtuigen van het nazistisch karakter van die Frontnacht, al lijkt het vandaag alsof iedereen zich onmiddellijk even krachtdadig van in het begin heeft verzet.

Maar de doorzettingskracht van een kleine groep en vooral de overmoed van de IJzerwake hebben uiteindelijk geleid tot de afschaffing van de Frontnacht en tot de noodzaak aan een echte discussie of dit soort IJzerwake wel nog kan in Ieper – city of peace.

Het is het resultaat dat telt en niet de weg die je hebt afgelegd om het te behalen, en de overwinning is van iedereen aan de eindmeet.

Affiche van Frontnacht

Je moet totaal zot zijn of een echte fascist om op een affiche met een aanvallende viking een line-up van zeer belangrijke zingende fascisten en nazi’s uit Europa voor te stellen op 1 avond en dat vanaf de eerste keer.

De belangrijkste experten over de nazi-muziekscene in Europa vielen even van hun stoel. Dit zijn geen zangers die nazistische of racistische liedjes zingen – hoe afschuwelijk ook de teksten – maar nazi’s en fascisten die eerst en vooral activisten waren in verschillende fascistische bewegingen in Duitsland, Italië en Nederland, en niet van de minste. Allen hadden ze ook vroeger of nu banden of contacten met het fascistische netwerk Hammerskins.

Het is dus totaal onmogelijk dat de organisator die dit heeft samengesteld niet op de hoogte was hiervan en het is totaal onnozel dat geen enkele van al die leden van de Raad van Bestuur nooit eens één van die namen in Google heeft ingetikt – al dan niet met het woord ‘Nazi’ achter.

Wir Haben Es Nicht Gewusst. Of het kon hen helemaal niet schelen? Of wilden ze het helemaal niet weten? Tot vandaag weigert de voorzitter van IJzerwake ook maar enige kritische zelfanalyse en probeert hij door een aanval op ‘communisten’ zich als slachtoffer voor te stellen. We weten ondertussen waar deze houding in de jaren 1930 toe geleid heeft.

Dit zijn geen zangers die nazistische of racistische liedjes zingen – hoe afschuwelijk ook de teksten – maar nazi’s en fascisten die eerst en vooral activisten waren in verschillende fascistische bewegingen in Duitsland, Italië en Nederland.

We kunnen ons ook vragen stellen bij de deugdelijkheid van OCAD (Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse) als het over extreemrechts gaat, want het eerste rapport zou niet ‘sluitend’ geweest zijn. Als men niet kan vaststellen dat deze zingende fascisten deel uitmaken van belangrijke fascistische en nazistische organisaties, en dat een dergelijk festival aanleiding zou geven tot de grootste nazi-bijeenkomst in ons land en de Benelux sinds de jaren 1990, dan is er toch een zware onderschattingsfout begaan.

Om zich in te dekken heeft men wel gesteld dat het kon doorgaan ‘indien men voldoende politiemanschappen kan inzetten’, maar ook dat is redelijk breed want eerst moet je de doelstellingen van ordehandhaving vaststellen vooraleer je het aantal manschappen en voertuigen kunt vastleggen.

Tegelijkertijd is Ieper de city of peace en zou een dergelijk festival grote aantallen tegenbetogers op de been kunnen brengen waardoor de internationale media geïnteresseerd zal zijn in zelfs het kleinste incident waardoor de internationale reputatie van Ieper zelf schade zou oplopen – zeker bij haar internationale vredespartners en herdenkingstoerisme.

Brede mobilisatie

In de weken voor het evenement bleek dat de wens tot mobilisatie steeds breder en groter werd en dat indien de stad Ieper zou beslissen om Frontnacht toch te laten doorgaan, dit de eerste actie zou worden waar vakbonden, middenveld en antiracistische groepen hun krachten zouden bundelen.

De onbegrijpbare volharding van de organisatoren dat er geen enkel probleem is met deze ‘identitaire’ muziek, en de halfslachtige houding van het stadsbestuur, zorgden elke dag voor een grotere wil bij de activisten om er zeker aanwezig te zijn. Hierdoor werd het steeds duidelijker dat Ieper afstevende op een confrontatie en dat een dergelijk festival gewoon niet kon plaatsvinden. Het lokale Vredescollectief voerde ook steeds sterker de lokale politieke druk op.

Toen de Frontnacht werd afgelast, hoorden we het Vlaams Belang niet en waren er zelfs kritische stemmen te horen op extreemrechtse fora. Het Pallieterke bleef redelijk neutraal voor haar doen. De organisatie was een strategische fout en heeft de Vlaams Nationalistische Beweging een grote slag toegebracht.

De grote uitzondering was de slimste mediastrateeg van Vlaams Belang (Driesje Van Langenhove) die in een tweet voorstelde om een Vlaamse stad als experiment te kuisen van volksvreemde elementen om het leven er te vergelijken met dat van een multiculturele stad.

Hij is wel een federaal parlementair en vond het zelfs niet nodig om zich te verontschuldigen. Hij verwijderde de tweet (cancelculture) en Tommeke van Grieken zag zich ondanks de nakende geboorte van een kind genoodzaakt om hier heel lang over na te denken en uiteindelijk weeral niets te doen. Men vraagt zich soms af wat voor slappeling Tom Van Grieken wel is als voorzitter van een partij die hij ‘normaal’ wil maken.

Dries Van Langenhove op Twitter

Op basis van de gebeurtenissen de afgelopen jaren werden toen door de lokale actievoerders aan het stadsbestuur Ieper garanties gevraagd om geen fascistische groepen toe te laten, zodat er geen vereringen van nazi-collaborateurs en Oostfronters zouden plaatsvinden, en zodat er geen racisme of herdenking van apartheid zou zijn.

Eerst zouden agenten rondlopen om op te treden indien dit het geval zou zijn, maar uiteindelijk werden rapporten opgesteld. Het was dus afwachten wat de organisatie van IJzerwake zelf zou doen.

Vanop het hoofdpodium werden August Borms, oostfronter en aanhanger van Hitler geëerd, werd het oude apartheidslied van Zuid-Afrika gezongen en werd door de voorzitter zwaar promotie gevoerd voor de nazi-omvolkingstheorie.

Normaal zou je verwachten dat ze uiterst voorzichtig zouden zijn en geen enkele aanleiding zouden willen geven aan het stadsbestuur om haar volgende verjaardagseditie niet langer toe te laten.

Om extreemrechts geen enkele aanleiding te geven om de aandacht af te leiden door eventuele incidenten, werden alle acties en betogingen tegen de IJzerwake geannuleerd. Zij moesten in alle vrijheid de mogelijkheid krijgen om te bewijzen dat ze een normaal modern event in een Stad van Vrede konden organiseren, al waren we niet akkoord met de politieke eisen van het event. Nationalisme of fascisme, dat was de keuze.

Nationalisme? Of fascisme?

Maar het fascisme, racisme en apartheid zitten nu eenmaal diep in het DNA van de IJzerwake want vanop het hoofdpodium werden August Borms, een oostfronter en een aanhanger van Hitler geëerd, werd het oude apartheidslied van Zuid-Afrika gezongen en werd door de voorzitter zwaar promotie gevoerd voor de nazi-omvolkingstheorie.

Voor de meeste extreemrechtse media en commentatoren was dit allemaal de normaalste zaak van de wereld, want zij zagen geen fascisten.

Op de weide zelf stonden de reeds veroordeelde volksnazi Thomas Boutens, de Nederlandse Nazigroep VNU en Vlaams Belang provocateur Flupke Dewinter met zijn boek over omvolking alsof er geen vuiltje aan te lucht was. Voor de meeste extreemrechtse media en commentatoren was dit allemaal de normaalste zaak van de wereld, want zij zagen geen fascisten.

Het was voor ons de keuze tussen nationalisme en fascisme. De IJzerwake verwijst wel graag naar Catalonië en Schotland, maar beide regio’s hebben een grote min of meer democratische en moderne nationalistische beweging die niets te zien hebben met dit soort haat en fascisme.

Voor ons part mag je zo nationalistisch zijn als je maar wilt, zolang je maar democratisch bent en respect hebt voor je medemens en hem behandelt zoals je zelf zou willen behandeld worden. Het is niet wie of wat je bent, maar wel hoe je bent dat bepaalt of je een redelijk goed mens bent of er enige inspanning voor doet om dit te worden of te zijn.

Schaf de IJzerwake af

Indien Ieper in de komende weken niet beslist om de IJzerwake niet meer toe te laten op haar grondgebied omwille van de volledige onbetrouwbaarheid van de organisatie en omdat ze inherent fascistische kenmerken heeft, zullen protestacties tegen de volgende versie worden georganiseerd.

Indien IJzerwake volgend jaar haar event wilt organiseren vanuit haar zetel in het Antwerpse Bormshuis, dat ze aan Flupke Dewinter vragen om het in Antwerpen te mogen doen. Dan moet ten minste Bart De Wever kleur bekennen. Fascisme of Nationalisme, het grootste probleem van het Vlaams Nationalisme sinds de jaren 1930.

Het is ondertussen duidelijk dat de organisatoren van de IJzerwake meer interesse hebben in het behouden van fascistische tradities en symbolen dan in het promoveren van het Vlaams Nationalisme dat slechts een schapenvacht is die ze over hun bruine ideeën gooien.

Ze zijn zelfs geen echte Vlaams Nationalisten omdat, zoals de voorzitter van de IJzerwake op het hoofdpodium zei, de enige reden om onafhankelijk te worden is om zich opnieuw te verenigen onder de moederrok van de Noordelijke Nederlanden.

Dit zal dan ook het meest vreemde nationalisme in Europa zijn, waarbij je nationalist bent om je los te maken van de Belgische staat om je dan volledig te onderwerpen aan de Nederlandse Staat. Ze zijn trouwens geen democraten omdat slechts een minderheid in Vlaanderen hiervoor te vinden is. Elke stap in die richting vanuit het Vlaams Parlement in die zin na 2024 is niet minder dan een staatsgreep. Ook daar mogen de democraten zich op beginnen voorbereiden.

De afschaffing van de volgende edities van IJzerwake in Ieper is de enige overblijvende geloofwaardige optie.

We bedanken iedereen die zich de afgelopen maanden en weken heeft ingezet om Frontnacht af te schaffen en IJzerwake onder druk te zetten om zich te moderniseren, wat tevergeefs bleek. De afschaffing van de volgende edities van IJzerwake in Ieper is dan ook de enige overblijvende geloofwaardige optie. No Pasarán.

 

Vlaamse Geuzen (twitter @v_geuzen) is een divers netwerk van online en offline activisten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!