Screenshot minervadenktank.be, fair.org, caitlinjohnstone.com, pressenza.com, covertactionmagazine.com
Mediakritiek -

Wat lees je deze avond? Onze selectie uit de alternatieve media

DeWereldMorgen neemt artikels over uit binnen- en buitenland, maar er is gewoon teveel. Ontdek onze selectie interessante bijdragen van binnen- en buitenlandse media, die je zelf verder kan uitpluizen (we verwijzen enkel naar media die vrij toegankelijk zijn).

dinsdag 30 augustus 2022 16:26
Spread the love

 

Historisch hoge winstmarges. Screenshot minervadenktank.be

Dramatische resultaten, ontsporende lonen? De progressieve denktank Minerva brengt deze analyse waarmee ze de mythes van de dag tot hun ware dimensie herleidt. Volgens de bedrijven moet onze automatische indexering op de schop “om zo onze werkers te behoeden voor verarming door prijsstijgingen die niet gecompenseerd worden in hogere lonen.

Zoveel bezorgdheid… Klopt het wel dat de toestand dramatisch is zoals de grote bedrijven en de werkgevers beweren? Klopt het dat ontsporende lonen hiervan de oorzaak zijn? Integendeel, de winstmarges van bedrijven zijn nog nooit zo hoog geweest, ook in vergelijking met onze referentielanden zijn Belgische bedrijven uitzonderlijk winstgevend.

 

Screenshot fair.org

Wall Street Journal Sells Lithium Neocolonialism als Climate Necessity. De Amerikaanse mediawatchdog Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) herleidt de mythe van vrije media tot haar ware dimensie. Amerikaanse massamedia zijn spreekbuizen van het status quo, van de grote bedrijven en van het Amerikaanse buitenlandse beleid.

In The Place with the Most Lithium is Blowing the Electric-Car Revolution stelt de Wall Street Journal het voor alsof verzet van de lokale bevolking in Chili, Bolivia en Argentinië tegen de komst van enorme lithiummijnen ‘obstakels voor de groene revolutie’ zouden zijn. Dit is promotie van neokoloniale uitbuiting van andere landen ten bate van de eigen bedrijven.

 

Screenshot CovertAction Magazine

In Just Under Three Weeks, Ukrainian-Fired Prohibited Petal Mines Maim At Least 44 Civilians, Kill 2, in Donetsk Region. Covert Action Quarterly was een trimestrieel blad van 1978 tot 2005 dat focuste op informatie over geheime (covert) operaties van de CIA in het buitenland. In mei 2018 startte het terug als CovertAction Magazine.

Eva Bartlett is een onafhankelijke Canadees-Amerikaanse journaliste. Voor het ogenblik bericht zij vanuit de Donbas in Oekraïne achter de Russische frontlijn. De voorbije drie weken heeft het Oekraiense leger clusterbommen gegooid op woonwijken achter het front. Daarbij komen kleine vlindermijnen vrij, die niet dodelijk zijn maar leiden tot verlies van een been wanneer men er op trapt of een arm wanneer men ze opraapt. Omdat zij bericht vanuit de Donbas wordt Bartlett door de mainstream media verketterd. DeWereldMorgen.be is van mening dat u wijs genoeg bent om zelf te oordelen.

 

Screenshot caitlinjohnstone.com

Free Speech Doesn’t Matter If Propagandists Determine What People Say. De Australische onafhankelijke journaliste Caitlin Johnstone heeft een dagelijkse blog die door alternatieve media wordt verspreid en waarop je je vrij kan abonneren – steun is welkom. In deze blog relativeert zij de vrijheid van meningsuiting in onze eigen media.

Leven in een westerse democratie betekent dat je vrij bent om de misdaden van je eigen regering te bekritiseren maar dat niet doet en in de plaats de vrijheid neemt om vijandige regimes te bekritiseren op basis van de informatie die je in je media voorgeschoteld krijgt.

 

 

Screenshot Pressenza

Eugen Drewermann: Comment retrouver la paix et comment la préserver? Het alternatieve persagentschap Pressenza brengt informatie over vrede, geweldloosheid, humanisme, ontwapening en non-discriminatie en werkt met vrijwilligers. Het werd opgericht in Italië in 2009 en heeft sindsdien medewerkers in meerdere EU-lidstaten, Groot-Brittannië, de VS, Canada, Ecuador en Brazilië.

De Duitse theoloog, psychoanalist en auteur Eugen Drewermann is i Duitsland een erkende morele autoriteit. Dit is de Franstalige versie van zijn recente toespraak ‘Zonder NATO leven – Ideeën voor Vrede’. Zie ook deze Youtube-video (Duits gesproken-Engels ondertiteld).

Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!