brand Matanzas
Foto: Prensa latina
Open brief - Noam Chomsky, Roger Waters, Jeremy Corbyn, Vijay Prashad, e.a.

Sancties wakkeren het vuur aan

Op Cuba woedde begin augustus de grootste brand uit de geschiedenis van het land. Er is dringend nood aan medisch materiaal en humanitaire hulp. De huidige blokkade van de VS maakt die hulp echter onmogelijk. Daarom schreven een aantal prominenten uit de VS en elders een open brief aan Biden om de blokkade op te heffen en bijstand te verlenen.

zondag 14 augustus 2022 09:54
Spread the love

 

Geachte president Joe Biden,

9 augustus 2022

Het is nu meer dan ooit tijd om een bladzijde om te draaien in de betrekkingen tussen de VS en Cuba. Wij doen een dringende en publieke beroep aan u om het wrede beleid van Trump, dat al zoveel leed onder het Cubaanse volk heeft veroorzaakt, te verwerpen.

Op vrijdag 5 augustus werd een grote olieopslagplaats in Matanzas, Cuba, 105 km ten oosten van Havana, getroffen door bliksem. Sindsdien woedt er een enorme brand. Door deze enorme explosie en het moeilijk onder controle te krijgen vuur zijn verschillende mensen vermist (waaronder brandweerlieden), zijn velen gewond geraakt met ernstige brandwonden en zijn honderden mensen uit hun huizen geëvacueerd.

Deze brand, de grootste in de Cubaanse geschiedenis, komt op een moment dat Cuba een energiecrisis doormaakt als gevolg van de wereldwijd snel stijgende brandstofprijzen en de verouderende infrastructuur. Deze olietankbrand zal ongetwijfeld de stroomonderbrekingen waarmee de Cubanen tijdens deze hete zomer te kampen hebben, alleen maar verergeren.

De middelen die de regering zal moeten inzetten om deze ramp te bestrijden, zullen ook een negatief effect hebben op het algemene welzijn van de Cubanen, tegen de achtergrond van de sancties die door de regering-Trump zijn opgelegd en die onder uw regering worden voortgezet.

Het is gewetenloos, vooral tijdens een tragisch ongeval, om geldtransacties en het gebruik door Cuba van wereldwijde financiële instellingen te blokkeren.

Ondanks de woorden van medeleven en het aanbod van technisch advies heeft de regering van de VS zeer weinig gedaan om het volk van Cuba te helpen in zijn grootste nood. Helaas wakkeren de sancties van de VS het vuur aan dat in Cuba woedt!

Ondanks de garanties van de VS ambassade in Havana dat de wet Amerikaanse instanties en organisaties toestaat om hulp te bieden bij rampen, blijven de 243 sancties van Trump verhinderen dat de dringend noodzakelijke hulp Cuba bereikt.

Als het huis van je buurman in brand staat, is de normale reactie om te gaan helpen. Om levens te redden. Om de vlammen te doven. Cuba is onze buurman! Het is gewetenloos, vooral tijdens een tragisch ongeval, om geldtransacties en het gebruik door Cuba van wereldwijde financiële instellingen te blokkeren, gezien het feit dat toegang tot dollars noodzakelijk is om voedsel en medicijnen te importeren.

De tijd dringt. De regering moet alle sancties opheffen die Cuba, direct of indirect, beletten essentiële medische, humanitaire en ecologische hulp te ontvangen of financiële en andere bijstand te ontvangen van andere naties of organisaties in de VS.

Wij dringen er tevens op aan dat u onmiddellijk coördineert met de betrokken instanties in de VS om de directe en dringende bijstand te verlenen waar Cuba om vraagt.

Hoogachtend,

De lijst van de ondertekenaars vind je onderaan.

 

Op vrijdag 26 augustus organiseert DeWereldMorgen i.s.m. Cubanismo een avond in Antwerpen over de actuele situatie in Cuba.
Meer info vind je hier.

Cuba heeft dringend gespecialiseerd brandwondenverzorgingsmateriaal nodig. Verschillende solidariteitsorganisaties sloegen de handen in elkaar om dat materiaal snel te leveren.
Jij kan een bijdrage leveren door te steunen op een van de volgende rekeningnummers met de vermelding ‘noodhulp M’. (Matanzas vermelden levert een blokkade van de storting op!)
Meer info over de ramp vind je hier.

Globalize Solidarity BE44 5230 8068 1645
Cuba Soberana: BE05 8916 3418 2875
Vrienden van Cuba: BE90 5230 8011 7732

 

Ondertekenaars van de open brief:

Brian Becker
Black Youth Project 100
Cindy Weisner
Claudia De la Cruz
Cornel West
David Adler
David Harvey
DRUM Desis Rising Up and Moving
Gabriel Rockhill
Gail Walker
Gerald Horne
Gina Belafonte
Helen Yaffe
Jenice Fountain
Jennifer Ponce De Leon
Jeremy Corbyn
Jerrod MacFarlane
Jodi Dean
Jodie Evans
Judith Butler
Liz Theoharis
Manolo De Los Santos
Manu Karuka
Noam Chomsky
Nodutdol
Palestinian Youth Movement
Phillip Agnew
Robin D.G. Kelly
Roger Waters
Roxanne Dunbar-Ortiz
Ruth Wilson Gilmore
Salvatore Engel-Di Mauro
Seun Kuti
Soffiyah Elijah
Vijay Prashad
Yasemin Zahra

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!