Angela Davis (2022). Foto: Columbia GSAPP/CC BY-SA 2:0

Angela Davis in Brussel (Deel 4): Klimaatverandering: “Wij moeten vechten voor toekomst die we niet noodzakelijk zelf gaan meemaken”

Angela Davis, het boegbeeld van de burgerrechtenbeweging, was eind april in Brussel. In een volle Koninklijk Circus-zaal ging ze in gesprek met jongeren, artiesten en maatschappelijke organisaties over het nieuwe politieke en sociale engagement dat momenteel alle leeftijdsgroepen op alle continenten beweegt. Wij waren er ook en hebben voor deze zomer een reeks van vijf artikels uitgeschreven die elk een apart thema belichten. Dit is deel 4 over de klimaatcrisis.

woensdag 10 augustus 2022 13:42
Spread the love

 

“Het abolitionisme – de oproep voor afschaffing van het politiesysteem – draait niet enkel om het afbreken van dingen, het gaat om het afbreken van dingen zodat we ons iets nieuws kunnen inbeelden. We hoeven bijvoorbeeld niet altijd aan de gevangenis te denken als het enige antwoord op problemen rond veiligheid. We kunnen over een ander soort gerechtigheid nadenken. Waarom heeft gerechtigheid altijd iets te maken met straf?”

“Waarom kan gerechtigheid niet gaan om het creëren van een nieuwe manier van samen zijn? Als mensen én ook als niet-mensen. Kan je je voorstellen dat we nu nog maar drie jaar hebben om de klimaatopwarming te keren? Als ons dat niet lukt, dan zullen de komende generaties het einde van de wereld zoals wij die kennen, ervaren.”

“Meeste mensen leggen klimaatprobleem gewoon naast zich neer”

“Jongeren hebben het steeds weer met ons over de hoogdringendheid van het klimaatprobleem, maar de meeste mensen zijn in staat dat gewoon naast zich neer te leggen en er niet over na te denken. En dat is wat ideologie doet.”

“Hoe is het mogelijk dat enerzijds we investeren in een betere samenleving, in anti-racisme, maar anderzijds we niks doen aan klimaatverandering? Gerechtigheid voor de omgeving is een absolute randvoorwaarde voor die nieuwe wereld die we willen.”

“Als we een wereld willen waar racisme tot het verleden behoort, waar seksualiteit niet leidt tot onderdrukking, waar we op een brede manier over gender kunnen denken, en gender niet beperkt is tot twee opties. Als we een wereld willen waar mensen met een beperking voor vol worden aanzien, met lessen die ze kunnen leren aan mensen die zich zonder beperkingen wanen. Als we dit allemaal willen, maar falen om de planeet te beschermen, dan houdt het geen steek om op te komen voor sociale gerechtigheid. Want we hebben een bewoonbare planeet nodig om die wereld te bereiken.”

“Daaraan wil ik het volgende toevoegen over de manier waarop mensen zo vaak hiërarchieën hebben gecreëerd. Rangordes binnen gemeenschappen van mensen, de beste mensen zouden witte mensen zijn, of dat is tenminste wat mensen op deze planeet al vele jaren wordt verteld. Wat betreft dieren, zouden de beste dieren mensen zijn. En vaak gedragen wij mensen ons zo alsof het niet uitmaakt wat er met de andere dieren gebeurt met wie we deze planeet delen.”

“Ik zou je willen vragen om heel even na te denken over de verre toekomst en je voor te stellen hoe deze wereld over honderden millennia zou kunnen zijn. Meestal doen we dit niet. We zien onszelf eerder als een product van het verleden die continu wordt verdergezet.”

Kapitalisme moedigt ons aan enkel stil te staan bij ons eigen leven

“Het menselijke ras gaat uitsterven. Dat wil zeggen, als het menselijke ras niet al eerder de planeet vernietigt. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat we die vernietiging al hebben ingezet, want waarom zouden Elon Musk en Jeff Bezos reizen naar de ruimte maken? Alsof ze een nieuwe golf van kolonisering creëren voor als deze planeet onbewoonbaar wordt.”

“En het kapitalisme moedigt ons aan om niet in deze brede termen te denken, maar om enkel stil te staan bij ons eigen leven. Wat er voor of na ons gebeurt maakt niet uit. Ik wil een andere realiteit voorstellen, want wat we vandaag doen, heeft een enorme impact op wat morgen mogelijk is.”

“Als een persoon van Afrikaanse afkomst die woont in de VS, weet ik dat als mijn voorouders, die tot slaaf gemaakt waren, de strijd om hun vrijheid niet hadden gestart, dat slavernij nooit zou zijn afgeschaft. Wij zijn hier vandaag waar we nu zijn, doordat mensen die wisten dat ze zelf die vrijheid nooit zouden meemaken, toch de strijd voor de afschaffing van slavernij waren begonnen. Wij moeten vechten voor de toekomst die we niet noodzakelijk zelf gaan meemaken.”

“Er is een soort tijdelijkheid nodig om ons te overtuigen dat de jongeren die opstaan en aan de ouderen vragen ‘Waarom doen jullie niks aan het klimaat? Waarom sta je niet op voor milieugerechtigheid?’, dat die milieugerechtigheid ook impact heeft op het soort gerechtigheid dat mensen kunnen her-creëren. Een gerechtigheid dat niet draait om straffen en vergelding maar om het creëren van een meer bewoonbaar universum voor ons allen.”

 

Het gesprek met Angela Davis was een project van Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Bruxelles Laïque et PAC (Présence et Action Culturelles), in samenwerking met Tribunal Russell sur la Palestine, le cinéma Palace.

 

Lees meer:

Angela Davis in Brussel (Deel 1): “Er zou geen kapitalisme zijn, zonder de instellingen verantwoordelijk voor het huidig racisme”

Angela Davis in Brussel (Deel 2): “Glazen plafond-feminisme opereert vanuit verkeerd kader”

Angela Davis in Brussel (Deel 3): Hoe strijd van sans papiers politiseren? “Allerbelangrijkste strijd van onze tijd”

 

Foto: Columbia GSAPP, Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!