Ayman al-Zawahiri (r) in 2001 naast toenmalig leider van Al Qaida Osama Bin Laden. Foto: Hamid Mir/CC BY SA 3:0
Opinie - Phyllis Bennis, Common Dreams,

Uitschakeling Al Qaida-chef Ayman al Zawahiri zal ons niet veiliger maken

Volgens Phyllis Bennis maakt de dood van Al Qaida leider Ayman al Zawahiri de VS en de wereld niet veiliger. "De eeuwige oorlog tegen terroristen heeft onze wereld niet veiliger gemaakt en een oververhitte wereld niet afgekoeld of miljoenen gered van pandemieën en gedwongen ontheemding.  Het doden van één terroristenleider bewijst alleen dat de VS bereid zijn de mogelijkheid van nieuwe koude oorlogen, tegen economische of nucleaire concurrenten, onder ogen te zien, die snel dreigen te ontaarden in een rechtstreeks conflict."

dinsdag 9 augustus 2022 13:56
Spread the love

 

Het strekt president Joe Biden tot eer dat hij tijdens zijn persconferentie, waarin hij aankondigde dat de CIA zojuist Al Qaida-chef Ayman al Zawahiri had gedood, niet al te stoer overkwam. Maar hij stelde wel, nogal dubieus, dat de moord op de een of andere manier “voor ons allemaal meer veiligheid” heeft gebracht.

In werkelijkheid zal deze moord geen einde maken aan de oorlog tegen het terrorisme, en het is weinig waarschijnlijk dat hij onze wereld veiliger zal maken. En intussen lanceren de regering-Biden en andere topfunctionarissen van de VS acties die onze veiligheid wel bedreigen.

De VS geven nog steeds miljarden dollars uit om Oekraïne te bewapenen tegen Rusland, terwijl tal van experts over de hele wereld publiekelijk bediscussiëren hoe de oorlog het gevaar van een nucleaire confrontatie tussen de twee grootste kernwapenstaten van de wereld doet escaleren.

Een ander probleem is dat Biden sprak juist op het moment dat de op twee na machtigste politieke leider van de VS en tweede in de rij van opvolgers voor het presidentschap, Congres-voorzitter Nancy Pelosi, op het punt stond in Taiwan te landen. Ze provoceerde er opzettelijk China in wat erg veel lijkt op het opgeven van het aloude beleid van Washington om slechts één China te erkennen. Een steeds meer gespannen koude oorlog tussen Washington en Peking zou wel eens heel snel warmer kunnen worden.

Nog een ander probleem is dat Biden, enkele uren voor zijn aankondiging van de moord op al Zawahiri in de Rozentuin, zijn late en halfslachtige poging om terug te keren naar het Iraanse nucleaire akkoord dat Donald Trump in 2018 heeft laten vallen, zo goed als definitief heeft opgegeven. In plaats daarvan legde Biden Iran nieuwe sancties op die de verkoop van Iraanse olie en petrochemische producten verbieden, om de druk op Teheran op te voeren.

Uit opiniepeilingen blijkt dat 56% van de mensen in de Verenigde Staten de nucleaire deal steunt. En ondanks het verzet van Israël van het begin, zijn zelfs Israëlische topambtenaren van leger en inlichtingendiensten het erover eens dat een terugkeer naar het akkoord veel veiliger is dan het akkoord, bekend onder de naam JCPOA, te blijven verwerpen, omdat voortzetting van de Amerikaanse sancties zal worden beantwoord met voortzetting van het Iraanse nucleaire programma.

En nog een ander probleem is dat, ondanks de door betweters aangezwengelde discussie over de vraag of de moord op al Zawahiri het “echte einde” betekent van de “Global War on Terror” van Washington, die oorlog gewoon doorgaat. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan vorig jaar betekende het einde van de grootschalige troepenverplaatsingen die het grootste deel van de meer dan 20 jaar durende GWOT (Global War on Terror) kenmerkten.

Maar de oorlog werd strategisch gewijzigd, niet beëindigd. Amerikaanse speciale troepen worden openlijk ingezet in Syrië, in Somalië, in Niger en elders. Onofficieel opereren CIA-commando’s in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Drone- en luchtaanvallen gaan door “van achter de horizon”. De oorlog tegen het terrorisme – de eeuwige oorlog – is nog niet voorbij.

Intussen wordt Washington geconfronteerd met 140 miljoen armen en mensen met een laag inkomen in de VS en nog eens miljarden in de wereld, die allemaal leven op een planeet die verteerd wordt door overstromingen en branden, een  wereldwijd woedende pandemie, een escalerende inflatie, toenemend militarisme en vluchtelingenstromen over de hele wereld.

Het Congres lijkt eindelijk vooruitgang te boeken met een pakket van gezondheidszorg- en klimaatprogramma’s, betaald door hogere belastingen op de rijken en de grote bedrijven. Maar dit is een schrale, afgezwakte versie van het eens zo ingrijpende Build Back Better-wetsontwerp.

Er wordt niets gedaan om de toegang tot betaalbare huisvesting, kinderopvang of ouderenzorg uit te breiden. Evenmin wordt er iets gedaan om de inflatoire militaire uitgaven, die nu 52 cent van elke federale besteedbare dollar bedragen, terug te dringen.

Biden maakte zich sterk dat veiligheid, zekerheid en gerechtigheid de dingen zijn die de dood van Al Zawahiri al opleveren. Maar wat de mensen in de VS ook mogen denken over de moord op al Zawahiri in het centrum van de Afghaanse hoofdstad, 7.000 mijl ver weg, veiligheid en rechtvaardigheid staan niet bovenaan de prioriteitenlijst.

President Biden verzekerde ons dat “mensen over de hele wereld niet langer bang hoeven te zijn voor de wrede verbeten moordenaar.” Maar wanneer de meeste mensen in de wereld denken aan een “wrede verbeten moordenaar” die zij vrezen, staat Ayman al Zawahiri waarschijnlijk nergens bovenaan hun lijstje.

De woorden van Biden hadden meer kracht gehad als hij een staakt-het-vuren in Oekraïne had aangekondigd, zodat het doden zou ophouden en de dreiging van een door oorlog veroorzaakte hongersnood over de hele wereld zou verdwijnen. Of aankondigen dat de patenten van Covid-19 vaccins voortaan toegankelijk zouden zijn, zodat de wereldwijde vaccin-apartheid tot het verleden zou gaan behoren. Of als hij een nieuwe oplossing zou presenteren voor de overstromingen, de hitte en de honger die het gevolg zijn van de klimaatverandering, zodat tientallen miljoenen vluchtelingen en andere ontheemden naar huis kunnen beginnen te gaan.

President Biden zei ons dat “gerechtigheid is geschied.” Maar voor de arbeiders met lage lonen, die hun loon hebben zien wegsmelten door de inflatie, terwijl de aandelen van hun bedrijven stijgen en hun CEO’s weglopen met miljoenenweddes, lijkt gerechtigheid nog heel ver weg. Het doden van al Zawahiri zal daar wellicht niets aan veranderen.

De eeuwige oorlog tegen terroristen heeft onze wereld niet veiliger gemaakt. Hij heeft een oververhitte wereld niet afgekoeld of miljoenen gered van pandemieën en gedwongen ontheemding. Het doden van één terroristenleider bewijst alleen dat de Verenigde Staten bereid zijn de mogelijkheid van nieuwe koude oorlogen, tegen economische of nucleaire concurrenten, onder ogen te zien, die snel dreigen te ontaarden in een rechtstreeks conflict – ook terwijl de luchtaanvallen en drone-aanvallen doorgaan.

En ten slotte moet worden opgemerkt dat wij nog steeds geen bewijs hebben gezien dat bevestigt dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen bij de aanslag op al Zawahiri. Herinnert u zich nog de drone-aanval in Kaboel in augustus 2021 waarbij “alleen twee IS-terroristen” gedood werden – maar die alleen gericht bleek te zijn op een humanitaire hulpverlener die water vervoerde, en waarbij niet alleen die man, maar ook negen leden van zijn gezin, onder wie zeven kinderen, gedood werden?

 

The Killing of al-Qaeda Chief Ayman al Zawahiri Will Not Make Us Safer werd vertaald door Gaston Vandyck.

 

Phyllis Bennis is medewerker van het Institute for Policy Studies en bestuurslid van Jewish Voice for Peace. Haar meest recente boek is de 7de geupdate versie van  “Understanding the Palestinian-Israeli Conflict: A Primer” (2018). Andere boeken van haar zijn “Understanding the US-Iran Crisis: A Primer” (2008) and “Challenging Empire: How People, Governments, and the UN Defy US Power” (2005).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!