Herdenkingsceremonie van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in Leuven. Foto: Pax Christi
Fotoreportage -

Herdenkingsceremonie in Leuven van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki

De Leuvense Vredesbeweging heeft samen met de Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, Pax Christi Vlaanderen en de Sint Michielsvredeskerk de slachtoffers en overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki herdacht en geëerd met een ceremonie en vredeskansel in de Sint-Michiels vredeskerk.

maandag 8 augustus 2022 16:59
Spread the love

 

 

Op 6 en 9 augustus 1945 schrokken de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki op door de horror van de atoombom. Er vielen meer dan 210.000 slachtoffers. Tot op de dag van vandaag blijft de zware humanitaire impact voelbaar bij de overlevenden. Ook de tweede en derde generatie ondervindt nog steeds de gevolgen van de radioactieve straling die toen vrijkwam.

De oorlog in Oekraïne, waar met gebruik van kernwapens wordt gedreigd om een oorlog te laten duren, drukt ons met de neus op de feiten: nucleaire afschrikking zorgt niet voor vrede en veiligheid. Ook andere kernwapenmachten zijn in conflict met hun buurlanden, zoals India, Israël, en Pakistan. Kernwapens zijn dus geen garantie voor vrede en veiligheid.

In juni 2022 vond de eerste bijeenkomst van de verdragspartijen van het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens plaats in Wenen. De humanitaire impact van kernwapens stond er centraal. De enige preventie is een volledig verbod op kernwapens.

Er is ook een groeiend wetenschappelijk bewijs dat kernwapens een nefaste impact hebben op het klimaat, dat al verstoord wordt door de klimaatverandering.

Het risico op (accidenteel) gebruik van kernwapens is het voorbije jaar enorm toegenomen. Net daarom moet ons land actie ondernemen en het VN Verbodsverdrag op Kernwapens ondertekenen, wat het tot nu toe nog niet deed.

Om al deze redenen kwamen de Leuvense Vredesbeweging, de Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, Pax Christi Vlaanderen afgelopen zaterdag 6 augustus bij elkaar in de Sint Michielsvredeskerk. Hier herdachten ze de slachtoffers en overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en eerden ze hen met een ceremonie en vredeskansel in de Sint-Michiels vredeskerk.

Een kleine fotoreportage:

Bron: Pax Christi

Bron: Pax Christi

Bron: Pax Christi

Bron: Pax Christi

Bron: Pax Christi

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!