Een Palestijnse moeder en dochter stappen door wat ooit een winkelstraat en een minaret was in Gaza. UN Photo
Oxfam België,

Oxfam ongerust over escalatie van geweld in Gaza

In reactie op de escalatie van geweld in de Gazastrook vandaag, zei Dina Jibril, waarnemend landendirecteur van Oxfam in bezet Palestijns gebied, het volgende.

zaterdag 6 augustus 2022 08:55
Spread the love

 

“Oxfam maakt zich grote zorgen over het grootschalige leed dat de burgers van Gaza mogelijks te wachten staat nu Israël een militaire operatie lanceert in de dichtbevolkte Gazastrook. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid werden Palestijnse burgers gedood, waaronder een jong kind. Tientallen mensen raakten gewond. Dit betekent nog maar eens een ronde van geweld in een context van een blokkade die al 15 jaar twee miljoen inwoners afsnijdt en bedreigt. De bevolking in Gaza moet nog steeds herstellen van de laatste dodelijke escalatie iets meer dan een jaar geleden. De militaire operatie moet onmiddellijk stoppen voordat nog meer mensen gewond raken en levens worden verwoest.”

“Israël sloot de afgelopen vier dagen grensovergangen voor mensen en essentiële goederen die Gaza moesten verlaten of binnenkomen. Dit had onder meer een impact op patiënten die dringend medische zorg nodig hebben, humanitaire hulp en brandstof dat nodig is om schoon water, koelkasten en elektriciteit in ziekenhuizen en huizen draaiende te houden. De enige elektriciteitscentrale van Gaza staat naar verluidt één dag van het punt om stil te vallen.”

“Elke dag dat de grensovergangen gesloten zijn, kunnen 14.000 arbeiders niet naar hun werk op de Westelijke Jordaanoever en in Israël waardoor ze zonder inkomen vallen en hun gezin niet kunnen onderhouden in een gebied waar al 70 procent van de mensen afhankelijk is van humanitaire hulp om te overleven. De intensivering van geweld en de blokkade zullen waarschijnlijk leiden tot grote schade aan de infrastructuur van water- en sanitaire voorzieningen en de voedselonzekerheid vergroten.”

“De internationale gemeenschap mag niet aan de zijlijn blijven staan en de situatie louter in de gaten houden maar moet nu in actie komen om de Israëlische autoriteiten onder druk te zetten om de militaire operatie in Gaza onmiddellijk te beëindigen, voordat er nog meer doden en gewonden vallen en er nog meer schade wordt toegebracht aan de al zwaar beschadigde civiele infrastructuur van Gaza. Er moet dringend actie worden ondernomen om deze nieuwe escalatie te beëindigen en om de grensovergangen van Gaza vandaag nog te kunnen openen, zodat er levens kunnen worden gered en er voor eens en altijd een einde kan worden gemaakt aan de vijftien jaar durende blokkade en de 55 jaar durende bezetting. Palestijnen worden immers dagelijks blootgesteld aan systematische schendingen van hun rechten en voortdurend bedreigd.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!