Foto’s: Ludo De Brabander
Reportage -

Ludo De Brabander In Hiroshima

Op 6 augustus is het 77 jaar geleden dat in Hiroshima het eerste atoomwapen werd ingezet met vernietigende gevolgen. Op uitnodiging van een samenwerkingsverband van Japanse organisaties is vredesactivist en auteur Ludo De Brabander in Hiroshima. Een kort verslag met enkele foto’s.

vrijdag 5 augustus 2022 17:23
Spread the love

 

Kernwapenmonopolie

Ik ben vandaag in Hiroshima gearriveerd op uitnodiging van een samenwerkingsverband van Japanse organisaties voor enkele lezingen en speeches om de atoomaanvallen van 77 jaar geleden te herdenken. Na Hiroshima trek ik naar Nagasaki dat drie dagen later, op 9 augustus 1945, eveneens vernietigd werd door een atoombom.

Het is een vreemde, ook wel emotionele ervaring om op de plek te zijn waar ik al jaren over spreek en schrijf, maar nooit was geweest.

Op een meerdaagse internationale conferentie zullen we onder andere discussiëren over onze strijd voor een totaal verbod van dit vreselijke genocidewapen – wat de enige juiste omschrijving is van dit wapen – dat zoveel leed heeft veroorzaakt in deze stad.

De kernwapenstaten die zich engageerden tot kernontwapening, plaatsen meer dan een halve eeuw later kernwapens weer volop centraal in de militaire doctrines.

De herdenkingen vallen samen met de start van de tiende herzieningsconferentie van het non-proliferatieverdrag (NPT) in New York. Dat verdrag trad in 1970 in werking en moest – naast het recht op civiel gebruik van kernenergie – niet alleen de verspreiding van kernwapens tegengaan, maar ook leiden tot kernontwapening.

Sindsdien zijn er evenwel vijf kernwapenmachten bijgekomen, waarvan één, Zuid-Afrika, de wapens na Apartheid weer heeft ontmanteld. De officiële kernwapenstaten die zich engageerden tot kernontwapening, plaatsen meer dan een halve eeuw later kernwapens weer volop centraal in de militaire doctrines.

Het NPT is zo jammer genoeg van een instrument dat tot ontwapening moest leiden, een instrument geworden dat het kernwapenmonopolie van de 5 kernwapenstaten moet handhaven.

Wat onze minister vergat te zeggen

De investeringen in kernwapenarsenalen gaan terug de hoogte in (vorig jaar 82,4 miljard, dat is 6,5 miljard meer dan het jaar ervoor). Onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken sprak de NPT-bijeenkomst maandag toe, met veel weinig zeggende woorden en waarbij ze erg selectief was in haar politieke boodschap.

Ze veroordeelde (terecht) de Russische oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreigingen die vanuit Moskou zijn geuit. Ook Iran (het nucleaire programma), Noord-Korea (“strikte toepassing van de sancties”) en China kregen van de Belgische minister een veeg uit de pan. Dat laatste land noemt ze de enige kernwapenmacht die het nucleaire arsenaal zo vlug uitbreidt.

De genoemde landen zijn effectief problematisch op vlak van nucleaire bewapening of vermoede pogingen daartoe. Haar opmerkingen zijn terecht. Alleen had onze minister dat lijstje met problematische landen verder mogen aanvullen met de nucleaire NAVO-bondgenoten.

Geen woord over de VS dat veruit de grootste investeerder is in kernwapens (volgens het laatste ICAN-rapport 44,2 miljard dollar in 2021, bijna vier keer meer dan China, de tweede in lijn). Geen woord over de AUKUS-deal en de verkoop van nucleaire onderzeeërs aan Australië (met overdracht van kernwapentechnologie, een inbreuk op de geest van het NPT en een gevaarlijk precedent).

Onze minister had haar lijstje met problematische landen mogen aanvullen met de nucleaire NAVO-bondgenoten.

Geen woord over het Verenigd Koninkrijk dat bij monde van Boris Johnson aankondigde om het plafond van het aantal kernkoppen van 180 naar 260 te verhogen (een inbreuk op het NPT!). Geen woord over Frankrijk dat in de lente voor de tweede keer nieuwe lucht-grond-raketten testte die kernkoppen kunnen dragen.

En vooral, geen woord over haar eigen land. België heeft kernbommen opgeslagen die binnen de komende drie jaar in het geheim zullen worden vervangen door hypermoderne B61-12 kernbommen die in oorlogstijd door Belgische gevechtsvliegtuigen moeten worden gedropt (een inbreuk op het NPT!), enz… de klassieke selectieve verontwaardiging dus.

VN-secretaris-generaal Guterres

VN-secretaris-generaal Guterres heeft zopas aangekondigd dat hij aanstaande zaterdag 6 augustus (dan is het exact 77 jaar geleden), naar Hiroshima komt om de herdenking bij te wonen “in een tijd van nucleair gevaar dat sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog niet meer is gezien.”

Hij zal dan hopelijk ook het vredesmuseum bezoeken dat begin de jaren vijftig – ondanks gebrek aan fondsen – gebouwd is in het voormalig stadsdeel vlak naast het epicentrum van de A-bom dat volledig werd verwoest en nu een vredespark is. Daarin de vele verschrikkelijke verhalen en getuigenissen van slachtoffers, hun gruwelijk lijden tot tientallen jaren.

Alle politieke leiders zouden naar deze plek moeten trekken om zich bewust te worden van hoe verschrikkelijk kernwapens zijn.

Alle politieke leiders zouden naar deze plek moeten trekken om zich bewust te worden van hoe verschrikkelijk kernwapens zijn. (Ik verdenk er veel politici van het ware gevaar van kernwapens nog steeds niet goed in te schatten.)

Naast het vredespark staat de bekende ‘A-bom Dome’, het vredesmonument dat krachtig symbool staat voor de nucleaire gruwel. In een omtrek van 2 km rond het epicentrum is het een van de weinige gebouwen die na de atoomaanval overeind zijn gebleven.

Steun (de) Vrede

voordat de bom valtTot slot nog even reclame maken: over Hiroshima, Nagasaki, het nieuwe kernwapengevaar, de nucleaire NAVO-politiek en hoe de kernbommen met leugens in België zijn beland, kan je lezen in ons boek Voordat de bom valt (van Pieter Teirlinck en mezelf) dat eind juni bij EPO is verschenen.

Als je lid wordt van Vrede (dat kan vanaf 1 euro per maand) krijg je het boek voor 14 euro ipv de winkelprijs (19,9 euro). Doen ajb, want je steunt er Vrede vzw en onze campagne tegen kernwapens mee!!!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!