Bron: PxHere
IPS

Thaise overheid viseert politieke activisten met door Israëlisch techbedrijf ontwikkelde spyware Pegasus

De Thaise overheid bespioneert tientallen actievoerders die zich uitspreken voor meer democratie met de omstreden spyware Pegasus. Dat stellen drie mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijk rapport.  

maandag 25 juli 2022 15:22
Spread the love

 

Het rapport werd maandag naar buiten gebracht door de Thaise mensenrechtenorganisatie iLaw, de Zuidoost-Aziatische internetwaakhond Digital Reach en het in Canadese Toronto gevestigde Citizen Lab. Ze beweren hierin dat meerdere Thaise politieke activisten het doelwit waren van een spionagecampagne door de Thaise overheid.

Op de smartphones van de actievoerders zijn volgens het rapport sporen gevonden van de omstreden spionagesoftware Pegasus. De forensische bewijzen hiervoor zijn te vinden in het rapport. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft intussen de methodologie van de onderzoekers onderschreven.

Spionagesoftware

De omstreden spyware Pegasus is ontwikkeld door het Israëlische techbedrijf NSO. Sinds vorig jaar regent het onthullingen dat overheden de technologie gebruiken om oppositieleden, kritische journalisten of activisten te monitoren zonder hun medeweten.

De software geeft de gebruiker toegang tot zowat alle functies van de smartphone van een bepaald doelwit, zonder dat die daarvan op de hoogte wordt gesteld. Zelfs de camera en microfoon kunnen ongemerkt ingeschakeld worden om de persoon in realtime te bespioneren. NSO beweert dat het Pegasus enkel verkoopt aan overheidsinstellingen.

Volgens het rapport werden verschillende activisten en geldschieters van de pro-democratische beweging in Thailand geviseerd met de spyware. De meest prominente zijn Jatupat Boonpattararaksa, een bekende protestorganisator, Arnon Nampa, een mensenrechtenadvocaat, en Inthira Charoenpura, een actrice die publiekelijk haar steun betuigde en protesten financierde. Het rapport heeft het over ten minste dertig personen die bespioneerd werden met behulp van Pegasus.

Pro-democratische beweging

Al zo’n drie jaar eist een aanzienlijke pro-democratische beweging in Thailand politieke hervormingen, met name minder overheidsrepressie en meer democratie in de grondwet. Na verloop van tijd riepen de betogers ook op tot een hervorming van de monarchie, wat ongezien is in Thailand. Duizenden betogers werden de voorbije jaren dan ook gearresteerd wegens “majesteitsschennis”.

De Thaise overheid noch NSO hebben gereageerd op de beschuldigingen in het rapport op het moment van schrijven.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!