Image by Enrique Meseguer from Pixabay
IPS

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

De CO2-uitstoot van van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.

donderdag 14 juli 2022 15:22
Spread the love

 

De studie in het tijdschrift Climatic Change is de eerste die de economische impact beoordeelt die individuele landen via hun uitstoot hebben veroorzaakt voor andere landen. Het onderzoek analyseerde daarvoor 2 miljoen waarden en liet vervolgens een supercomputer 11.000 miljard berekeningen uitvoeren.

6000 miljard

Zo werd het mogelijk om directe verbanden te leggen tussen de uitstoot van elk land en de schade voor het bruto binnenlands product in andere landen.

De uitstoot van vijf landen tussen 1990 en 2014 blijkt zo voor 6000 miljard aan wereldwijde economische verliezen te hebben veroorzaakt. Dat staat gelijk aan zo’n 11 procent van de wereldeconomie.

De VS en China, de twee grootste uitstoters ter wereld, zijn elk verantwoordelijk voor wereldwijde schade van meer dan 1,800 miljard dollar in die periode. Ook Rusland, India en Brazilië zijn verantwoordelijk voor meer dan 500 miljard dollar schade.

Aansprakelijkheden

“Dit onderzoek geeft een antwoord op de vraag of er een wetenschappelijke basis is voor juridische claims inzake klimaataansprakelijkheid, en dat antwoord is ja”, zegt Christopher Callahan. “We zijn erin geslaagd de schuld van elk land te kwantificeren voor historische klimaatgerelateerde economische gevolgen in elk ander land.”

Warmere temperaturen kunnen op verschillende manieren economische verliezen voor een land veroorzaken, onder meer via  lagere oogsten, verminderde arbeidsproductiviteit en dalende industriële productie.

Onevenredig

Naast die verliezen schat het onderzoek ook de economische voordelen in die voortkomen uit de opwarming. Die zijn er, maar ze komen onevenredig ten goede komen aan een beperkt aantal landen, zeggen de onderzoekers, en doen de verliezen die in andere landen zijn geleden niet teniet.

Ook de schadelijke impact is sterk onevenredig verdeeld. De tien grootste vervuilers veroorzaken samen meer dan twee derde van de verliezen. En de landen die er het sterkste onder lijden zijn gemiddeld warmer en armer dan het wereldgemiddelde. Ze bevinden zich over het algemeen in de tropen en het mondiale zuiden.

Image by Enrique Meseguer from Pixabay

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!