Bron: Bond Beter Leefmilieu
PFAS-coalitie

PFAS-coalitie vreest roekeloze herstart Oosterweelwerken

De PFAS-coalitie, die bestaat uit Greenpeace, Grondrecht en Thomas Goorden, dient vandaag de laatste conclusies in voor haar milieustakingsvordering in het Oosterweeldossier. De coalitie vreest voor een roekeloze herstart van de grondwerken met vervuilde PFAS-gronden en vraagt de rechter daarom, via het inroepen van artikel 159 van de Grondwet, om te beoordelen of voornamelijk de vergunning van de ‘veiligheidsberm’ wel wettig is.

vrijdag 8 juli 2022 15:28
Spread the love

Sinds het vernietigend arrest van de Raad van State op 19 april, liggen de grondwerken voor Oosterweel in principe stil. Als antwoord hierop wordt een interpretatief decreet klaargestoomd om de kritiek van de Raad van State te omzeilen. Zowel minister Demir als minister Peeters verklaarden de afgelopen weken in het Vlaams Parlement dat alles in het werk wordt gesteld om de grondwerken na het bouwverlof zo snel mogelijk terug aan te vatten.

“Wij maken ons ernstige zorgen. Tot nu toe zien wij nog steeds geen staalharde garanties voor een veilige en wettige aanpak van de werf”, zegt Toon Penen van burgercollectief Grondrecht. “Met een interpretatief decreet zouden de werken in vervuilde Oosterweelgrond snel kunnen hervatten, zonder een fundamenteel andere aanpak dan degene veroordeeld door de Raad van State. Opnieuw morrelen met de eigen wetgeving zou voor ons onaanvaardbaar zijn.”

Vandaag dient de raadsvrouw van de PFAS-coalitie de laatste conclusies in voor de milieustakingsvordering. Die werd opgestart bij de start van grote Oosterweel-graafwerken vorige zomer. De coalitie laat artikel 159 van de Grondwet als vangnet inschrijven in de conclusies en vraagt de rechter te beoordelen of voornamelijk de vergunning van de zogenoemde  ‘veiligheidsberm’ wel wettig is.

“We steken een extra stok achter de deur in onze lopende milieustakingsvordering”, zegt milieuactivist en PFAS-klokkenluider Thomas Goorden. “We willen vermijden dat op of rond de werf onveilige stortplaatsen of -bermen worden gecreëerd of dat aan grondverzet wordt gedaan zonder dat de vervuiling in kaart is gebracht. Er schort ook heel wat aan de wijze waarop de vergunning voor die ‘veiligheidsberm’ tot stand is gekomen. Zo is er minstens sprake van een schending van de MER-plicht en de Habitatrichtlijnen.”

Dialoog

Sinds enkele weken is de PFAS-coalitie wel in dialoog met het kabinet van minister Demir. De coalitie werkt mee aan een geloofwaardig overlegkader om te praten over een veilige en wettige aanpak van de werf en de sanering.

“Het is uitdrukkelijk niet onze intentie om de Oosterweelwerken tegen te houden”, besluit Joeri Thijs van Greenpeace. “Maar het is evident dat zo’n gigantische werf in zwaar vervuilde grond alleen maar kan binnen een veilige, wettige en ruimere aanpak met aandacht voor de sanering van de hele omgeving. Wij zullen meedenken over oplossingen. Maar het afgelopen jaar is wel gebleken dat juridische procedures tot hiertoe cruciaal waren om bouwheer Lantis en de overheid tot voorzichtigheid te dwingen.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!