Foto: Climate Centre, Flickr / CC BY-NC 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Bangladesh getroffen door ergste overstromingen sinds mensenheugenis

Het noordoosten van Bangladesh wordt getroffen door de ergste overstromingen in decennia. Volgens het Rode Kruis zijn schatting 7,2 miljoen mensen getroffen, en de nood aan onderdak en noodhulp is groot.

donderdag 30 juni 2022 21:41
Spread the love

 

Al de hele maand wordt de regio geteisterd door bijzonder hevige moessonregens. Ook het stroomopwaarts gelegen Meghalaya in India kreeg de grootste regenval in decennia te verwerken. Daardoor staat de stad Sunamganj vrijwel volledig onder water, net als 84 procent van de districten in de provincie Sylhet. In de streek wonen 9,5 miljoen mensen, van wie er naar schatting 7,2 miljoen hulp nodig hebben.

“Dit soort overstromingen zijn de grootste in mensenheugenis in de regio”, zegt Kazi Shofiqul Azam, secretaris-generaal van de Rode Halve Maan in Bangladesh. “Honderdduizenden mensen zochten veiliger oorden toen hun huizen onder water kwamen te staan en bijna alle wijken overstroomden. Grote delen van Sunamganj en Sylhet waren volledig afgesneden, door een ernstige verstoring van het wegennetwerk en stroomuitval.”

Ook de nabijgelegen districten Netrokona en Kishoreganj werden getroffen door de overstromingen.

Weerbaarheid tegen natuurrampen

De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) heeft een noodoproep gedaan voor 7,8 miljoen dollar om de hulp aan de regio’s op te schalen.

De eerste drie maanden ligt de nadruk meer op de dringende behoeften van de getroffen bevolking door de respons van de Rode Halve Maan uit te breiden en op te schalen. Daarna zal ook herstelhulp worden verleend om ervoor te zorgen dat de getroffen bevolking op een duurzame manier uit de crisis zal komen en hun weerbaarheid tegen dreigende rampen zal versterken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!